*Nettavisen* Nyheter.

Ny strategi fra Romney

Foto: Carlos Osorio (Ap)

Øyner håp om å kapre Pennsylvania fra Barack Obama.

04.11.12 15:31

Mitt Romney øyner håp om å kunne kapre Pennsylvania fra Barack Obama. Men det er fortsatt Obama som har overtaket i delstatene som kan komme på vippen i presidentvalget.

Hittil er det blitt regnet som nokså sikkert at president Barack Obama vil få et flertall av stemmene i Pennsylvania. Derfor har Republikanernes kandidat Mitt Romney heller ikke brukt tid på å drive valgkamp i denne delstaten.

Men i løpet av de siste ukene er det blitt noe tettere mellom de to kandidatene på meningsmålingene i Pennsylvania. Det har fått Romney til å ombestemme seg, og søndag reiser han til delstaten for å forsøke å sanke stemmer.

Ifølge valgmedarbeidere vil Romney først og fremst besøke de sørlige delene av Pennsylvania.

Mest lest i Nettavisen

Obama i tet i vippestatene
Hvis Romney skulle klare å ta seieren i Pennsylvania, vil det kunne styrke hans muligheter til å vinne presidentvalget uten å seire også i den viktige vippestaten Ohio. Obama har hatt en svak, men stabil ledelse på målingene i Ohio.

Obama leder imidlertid også i Pennsylvania. I de siste målingene ligger han i snitt om lag 5 prosentpoeng foran Romney i denne delstaten.

Det er nettopp kampen om delstatene som vil avgjøre presidentvalget. Det skyldes USAs valgordning med valgmenn. For å vinne presidentvalget, må man sikre seg minst 270 valgmannsstemmer.

I de fleste delstatene er utfallet allerede gitt. Kandidatene konsentrerer seg derfor om de få delstatene hvor det er så jevnt at valget kan gå begge veier.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jim Young

Hard kamp om Florida
Hittil har Obama ligger best an på gallupen i disse såkalte vippestatene. Men Romney er gått fram, og i enkelte viktige vippestater er han også i tet.

Florida er én av vippestatene hvor Romney nå har en svak ledelse. Romney var på rundreise i Florida tidligere i uka, og torsdag lanserte hans valgkontor en aggressiv ny reklamekampanje i delstaten.

I fjernsynsreklamen spør en stemme på spansk: «Hvem støtter Barack Obama?» Så kommer Venezuelas president Hugo Chávez på skjermen. «Hvis jeg var amerikaner, ville jeg stemt på Obama», sier han. Deretter sier Mariela Castro, datteren til Cubas president Raúl Castro, at også hun ville stemt på Obama.

Fjernsynsreklamens budskap er åpenbart rettet mot de mange velgerne i Florida som har flyktet fra Cuba og Venezuela.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: John Leyba

Bloomberg støtter Obama
Obama fikk på sin side viktig drahjelp torsdag da New Yorks ordfører Michael Bloomberg kunngjorde at han støtter Obama i presidentvalget.

Bloomberg oppgir den globale oppvarmingen som grunn.

– Klimaet endrer seg, skriver han i en artikkel.

– Og selv om den økningen i ekstremvær vi har erfart i New York by og ellers i verden både kan være og ikke være et resultat av det, er risikoen for at den er det – denne ukens ødeleggelser tatt i betraktning – av en slik art at det bør tvinge alle valgte ledere til å gå til snarlig handling.

Bloomberg har tidligere vært både demokrat og republikaner, men har siden 2007 opptrådt som uavhengig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: MARIO TAMA/NTB scanpix

Gode skussmål
Etter orkanen Sandy har Obama fått gode skussmål fra velgerne for sin kriseinnsats, og han er også blitt overøst med ros fra Chris Christie, den republikanske guvernøren i den hardt rammede delstaten New Jersey.

Hvordan orkanen vil påvirke valget, gjenstår å se. Hittil er det ikke registrert store bevegelser på meningsmålingene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.