RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny strategi mot Taliban

Sist oppdatert:
NATO-landene planlegger en ny strategi mot Taliban når vinteren er over. Se video.

Fredag møtes NATO-landene i Brussel, og utenriksminister Condoleezza Rice sier før møtet at president George W. Bush vil be Kongressen om 10 milliarder dollar for å forbedre sikkerheten og gjenoppbyggingen av Afghanistan, melder BBC.

Åtte milliarder skal brukes til opplæring og trening av det afghanske forsvaret. To milliarder dollar skal brukes til gjenoppbygging av det krigsherjede landet de neste to årene.

USA har allerede brukt rundt 13 milliarder dollar i Afghanistan siden 2001. Rice vil også be NATOs utenriksministere om å bidra mer til Afghanistan med både soldater og penger.

Norge gir rundt 450 millioner kroner i sivil bistand per år til Afghanistan. EU kommer å gi rundt 600 millioner euro i støtte til reformer i rettssystemet og helsesektoren, og til bekjempelse av narkotikaproduksjonen.

Les også: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier i en kommentar til Nettavisen at Afghanistan fortsatt er et sentralt satsingsområde for Norge.

Flere soldater
Det amerikanske forsvarsdepartementet har forlenget oppdraget for 3.200 soldater i Afghanistan med fire måneder. USA har 24.000 soldater i Afghanistan. NATO regner med at Taliban kommer til å intensivere angrepene mot dem etter vinteren.

Hard kamper
I løpet av de siste månedene har det vært harde kamper mellom Taliban og NATO-Isaf-styrker sør og øst i Afghanistan. Minst 4.000 personer er drept. I tillegg har antall selvmordsangrep steget kraftig.

Fredag ble en Taliban-leder og hans to assistenter drept i et luftangrep i den urolige Helmand-provinsen, i følge en NATO-topp. Taliban har ikke bekreftet opplysningene.

dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere