*Nettavisen* Nyheter.

Ny strid om Falklandsøyene

Argentina krevde lørdag at Storbritannia gjør det klart om britiske krigsskip hadde atomvåpen om bord under Falklandskrigen i 1982. Striden om øygruppen i Sør-Atlanteren kan være igang igjen.

En talsmann for forsvarsdepartementet i London sa tidligere på dagen at enkelte av de britiske skipene var utstyrt med kjernefysiske synkeminer til bruk mot ubåter. Det var aldri snakk om å bruke disse våpnene, tilføyde han ifølge NTB-AFP-DPA.

Minene ble heller ikke ført inn i selve konfliktområdet, men overført til andre fartøyer før de britiske krigsskipene gikk inn i krigssonen. Under overføringen fikk noen av våpnene mindre ytre skader, så som bulker i det ytre metallskallet.

- Vi er svært bekymret over at atomvåpen ble brakt inn i konfliktområdet. Vi er skremt ved tanken på hva som kunne ha skjedd, og vi ønsker å få vite om det ligger igjen noe kjernefysisk materiale i Sør-Atlanteren, sa en framtredende tjenestemann i Buenos Aires.

Argentina og Storbritannia utkjempet i 1982 en kortvarig krig om Falklandsøyene, som argentinerne kaller Las Malvinas. Argentinas president Nestor Kirchner ba sist sommer om nye samtaler med Storbritannias statsminister Tony Blair om overhøyheten over øyene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.