*Nettavisen* Nyheter.

Ny terror i hjertet av Europa

Folk evakuerer Zaventem lufthavn nær Brussel etter eksplosjonene tirsdag. Foto: Francois Lenoir (Reuters)

Belgias innenriksminister Jan Jambon opplyser at landet hever trusselnivået til høyeste nivå.

22.03.16 10:47

Flere er døde, og mange er skadd, i det som høyst sannsynlig er et pågående terroranslag mot den belgiske hovedstaden Brussel.

I 8-tiden tirsdag morgen rammet to eksplosjoner den internasjonale flyplassen Zaventem i Brussel. Halvannen time senere smalt det ved metrostasjonen Maelbeek. Like etter kom det meldinger om en ny eksplosjon ved metrostasjonen Schumann, som er tilkoblet en togstasjon. Bilder på sosiale medier viser reisende som er evakuert og går langs skinnene.

Maelbeek stasjon ligger like ved EU-bygningene i hovedstaden. Bilder på Twitter viser røyk som stiger opp fra metrostasjonen. Hele metronettet i Brussel er stengt, men det er foreløpig ikke kommet meldinger om skadde eller drepte.

Fakta

Brussel-terror 22. mars

Høyeste nivå

Belgias innenriksminister Jan Jambon opplyser at landet hever trusselnivået til høyeste nivå.

Bilder fra Zaventem viser svart røyk, knuste vinder og takplater som dekker gulvet etter de to kraftige eksplosjonene tirsdag morgen. Andre bilder viser reisende som løper ut av det ødelagte terminalbygget. Det er store ødeleggelser.

– Hele huset ristet, det er røyk overalt, og det lå mennesker på bakken inne i terminalen. De så ikke skadde ut, men hadde trolig lagt seg ned. Det raste ned fliser fra taket, sier Svenska Dagbladets Brussel-korrespondent Teresa Kuchler, som var på stedet.

Terror

Ifølge det belgiske nyhetsbyrået Belga ble det avfyrt skudd og ropt på arabisk før de to eksplosjonene rammet flyplassen i Brussel. Myndighetskilder oppgir til flere medier at flyplassen ble utsatt for et angrep.

Foreløpig er det uklart hvor mange som er drept og skadd, men brannmannskaper har oppgitt til flere mediere at det skal være snakk om flere døde. Flyplassen er evakuert og all aktivitet innstilt. Innkommende fly omdirigeres til andre flyplasser.

Sky News' journalist Alex Rossi kunne rapportere om kaotiske tilstander.

– Jeg var i en taxfreebutikk da jeg hørte to veldig kraftige eksplosjoner. Vi kunne kjenne at hele bygningen ristet. Det var støv og røyk. Folk så omtåket og sjokkerte ut, sier han.

UD kartlegger

Utenriksdepartementet har satt krisestab i Oslo og ved ambassaden i Brussel, for å kartlegge om norske borgere er rammet av eksplosjonene.

– UD har løpende kontakt med den norske ambassaden i Belgia for å kartlegge om nordmenn er rammet, opplyser pressevakt Astrid Sehl til NTB.

– Den norske ambassaden i Brussel jobber med å få oversikt over situasjonen, sier hun. Foreløpig er det ikke meldt om norske sårede.

– Jeg er dypt sjokkert over angrepet og tenker på de uskyldige ofrene, skriver utenriksminister Børge Brende (H) på Twitter.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skjedde eksplosjonene ved innsjekkingsområdet, hvor blant andre American Airlines har sine skranker.

Fryktet nye angrep

Belgiske myndigheter har de siste dagene tilkjennegitt frykt for at pågripelsen av Salah Abdeslam fredag kunne utløse reaksjoner fra andre terrorceller i Europa.

– Dette nettverket er fortsatt aktivt, sa innenriksminister Jan Jambon mandag.

Det ble funnet store mengder våpen på et skjulested som Abdeslam har benyttet i Brussel. 26-åringen, som var en av gjerningsmennene bak angrepene i Paris i november, skal framstilles for varetektsfengsling onsdag. Etter planen skal han så utleveres til Frankrike, der han skal stilles for retten.

PST følger situasjonen i Belgia og vurderer om dette påvirker trusselbildet i Norge. Foreløpig har vi ikke opplysninger som tilsier det, melder PST på Twitter.

Les også:

Terrorforsker: - De går etter alle sammen

Paal Frisvold: - Nå må jeg løpe i sikkerhet

Belgia: - Avfyrte skudd og ropt på arabisk

(©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Eksplosjoner på Zaventem-flyplass i Brussel. Foto: (NTB Scanpix)

UD setter krisestab


UD setter krisestab


- Ti drept i metroeksplosjon i Brussel

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag