NY Times støtter Egeland mot Bush

FNs nødhjelpskoordinator Jan Egeland ertet på seg verdens mektigste mann, president George W. Bush, med sine uttalelser om gjerrige, rike land. Nå får Egeland full støtte fra The New York Times.

30.12.04 19:41

«Er vi gjerrige? Ja», lyder overskriften på lederen i The New York Times torsdag. Der levnes president George W. Bush og hans administrasjon liten ære for måten de møtte ropet om hjelp fra noen av verdens fattigste land etter tsunami-katastrofen.

Avisen kaller USAs første løfte om 15 millioner dollar til flomofrene for ynkelig og skriver at Egeland traff spikeren på hodet da han snakket om de rike, vestlige, men gjerrige nasjonene.

- 15 millioner dollar er mindre enn halvparten av hva Republikanerne akter å bruke på Bush' innsettelsesseremoni, skriver avisa.

Nå har Bush lovet mer penger, og USAs bidrag er nå oppgitt til 35 millioner dollar. Det monner likevel lite, mener New York Times, som sier bidraget er helt i tradisjon med hva USA pleier å bruke på ikke-militær hjelp til utlandet.

«Ifølge en meningsmåling tror de fleste amerikanere at USA bruker 24 prosent av sitt budsjett på hjelp til fattige land, mens det virkelige tallet er godt under en en fjerdedel av 1 prosent», heter det i lederen.

Avisa går videre i rette med utenriksminister Colin Powells uttalelser om at USA yter mer hjelp enn noe annet land eller sammenslutning av land og viser til at EU ga mer i utviklingshjelp enn USA både i 2002 og 2003.

«Som om ikke det var nok, lover vi ofte mer penger enn vi faktisk gir», skriver avisa og viser til eksempler som Bam-katastrofen i Iran.

Lederen avslutter med å uttrykke håp om at Bush til en forandring holder ord når han sier at 35 millioner dollar til flodbølge-katastrofen bare er begynnelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.