Gå til sidens hovedinnhold

Ny tysk lov utvider definisjonen av voldtekt

Kommer i kjølvannet av overgrepene i Köln nyttårsaften. Omtalt som «Nei betyr nei»-loven i tyske medier.

Berlin (NTB-AFP): En lov som utvider definisjonen av voldtekt etter overgrepene i Köln nyttårsaften, er enstemmig vedtatt i den tyske forbundsdagen.

Loven er omtalt som «Nei betyr nei» i tyske medier, fordi den tar hensyn til både fysisk og muntlig motstand fra offerets side. Ifølge dagens lovgiving må offeret gjøre fysisk motstand for at det skal handle om voldtekt. Et verbalt nei har hittil ikke vært nok.

Tyskland har i flere år diskutert behovet for strengere straffer for voldtekt, og den nye lovgivningen kommer på plass etter masseovergrepene i Köln nyttårsaften.

En stor gruppe menn ble anmeldt for å ha overfalt og forulempet flere hundre kvinner. Politisjefen i byen måtte gå av på grunn av misnøye med håndteringen av saken.

Én av ti anmelder

Tysk lovgiving har hatt «åpenbare smutthull», ifølge justisminister Heiko Maas. Han beskriver den nye loven som et nødvendig steg for å beskytte voldtektsofre på en bedre måte.

– Om en forsvarsløs tilstand blir brukt til å begå seksuelle handlinger, kan de skyldige i fremtiden bli straffet for det. Når gjerningspersonene ikke kan straffes, blir det en ny og bitter ydmykelse for ofrene, sier Maas.

Ifølge justisministeren blir kun én av ti voldtekter anmeldt i Tyskland, og kun åtte prosent av rettssakene ender med domfellelse.

– Tidligere har vi hatt saker hvor kvinner har blitt voldtatt, men hvor overgriperen ikke kunne bli straffet. Lovendringen vil bidra til å øke antall ofre som vil anmelde. Den vil redusere antall skrinlagte straffesaker, og sikre at seksuelle overgrep blir straffet, sier kvinneminister Manuela Schwesig.

Enklere med utsending

Den nye loven skal også gjøre det enklere å sende ut utenlandske gjerningspersoner.

Ifølge politiet var de fleste av gjerningspersonene bak overgrep, ran, tyverier og seksuell trakassering av kvinner i Köln nyttårsaften arabiske og nordafrikanske menn. (©NTB)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot