*Nettavisen* Nyheter.

Ny urobølge i Danmark

Frustrerte ungdommer setter fyr på skoler, biler og containere i danske byer.

16.02.08 08:46

For femte kveld på rad herjet brannstiftere danske gater fredag. Mens urolighetene hadde avtatt i selve København, fortsatte brannstiftelsene og uroen med uforminsket styrke andre steder.

Eksperter mener urolighetene skyldes frustrasjon hos innvandrerungdom. En foreldregruppe har oppfordret til et stormøte om bråket fortsetter.

Tente på skole
I Taastrup, Glostrup og Brønshøj i utkanten av København ble det meldt om til sammen 12 branner. Både i Birkerød på Nordsjælland og i Odense mener politiet at de hindret at flere skoler ble stukket i brann, ifølge Politiken.

Det skjer dagen etter at minst ti klasserom gikk opp i røyk i en påsatt brann ved en skole i Bagsværd.

I Århus på Jylland ble fem personer av utenlandsk opprinnelse arrestert for brannstiftelse og vold mot politiet. I hovedsak har uroen her skjedd i Gellerup-parken i byen.

- Det er unge mennesker helt ned til barn i 12-årsalderen som står bak bråket, sier visepolitimester Lars Ozon til Politiken.

35 branner
I København ble det satt fyr på biler og containere i en rekke bydeler utover fredagskvelden, og på Nørrebrogate ble brannfolk møtt med steiner da de forsøkte å slukke en brann.

I de vestlige bydelen av hovedstaden ble det meldt om 35 påsatte branner. Seks personer ble pågrepet og siktet for brannstiftelse, og politiet opplyser at barn ned i 13-årsalderen deltok i herjingene, skriver Ekstra Bladet.

Likevel er situasjonen rolig i forhold til foregående netter i den danske hovedstaden. Politisjef Lars Borg i København sier til Politiken at han tror de fleste av ungdommene har hørt på råd fra foreldregrupper, innvandrerrådgivere og imamer som har uttalt at de ikke oppnår respekt ved å lage bråk.

- Tilsidesatt ungdom
Integrasjonskonsulent Leif Randeris i Århus mener trykkingen av Muhammed-karikaturene og utvisningen av de to mennene som er mistenkt for å ha planlagt å drepe tegneren, var anledningen til at uroen startet.

Den egentlige årsaken er en annen sier han.

- Folk føler seg marginalisert. Det er flere ting de siste årene, iallfall i Gellerup, som har gjort at folk føler seg tilsidesatt, sier han til Politiken.

Blant annet nevner han 24-årsregelen for giftermål blant innvandrere og strengere innreisebestemmelser.

Varsler stormøte
Andre faktorer kan spille inn i uroen som har herjet i Nørrebro de siste dagene. Ungdommene har uttrykt sinne over at politiet har innført visitasjonssoner i bydelen som et ledd i kampen mot narkotikaomsetning.

En fedregruppe har varslet et stormøte med foreldre og ungdommer lørdag.

- Det er ikke i noens interesse at urolighetene fortsetter. Vi ønsker også at politiet skal ferdes trygt i området og beskytte beboerne, sier Khalid Alsubeihi fra fedregruppen til Politiken.

Han mener hovedårsaken til de siste dagenes uro er trykkingen av Muhammed-karikaturene i danske aviser.

Se video under

217678

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag