RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ny valgsmell for fransk regjering

Venstresiden vant en klar seier over statsminister Jean-Pierre Raffarins sentrum-høyreregjering i søndagens lokalvalg i Frankrike, ifølge valgdagsmålinger.

Venstrepartiene fikk 50 prosent av stemmene mot 37,5 prosent for regjeringspartiene, ifølge målingen fra meningsmålingsinstituttet CSA.

En måling fra TNS-Sofres ga et tilnærmet likt resultat, med 49,8 til venstrepartiene mot 37 for regjeringspartiene. Det høyreradikale Nasjonal Front fikk omkring 13 prosent, ifølge anslagene til fransk fjernsyn.

I den første runden for en uke siden fikk venstresiden en oppslutning på 40,5 prosent, mens de konservative måtte nøye seg med 34 prosent av stemmene. Samtidig gikk de høyreekstreme nasjonalistene kraftig fram.

Hvis det endelige resultatet for de konservative skulle bli like dårlig som i valgdagsmålingen søndag, kan det få konsekvenser for den politiske framtiden til statsminister Jean-Pierre Raffarin, som risikerer å få skylden for velgerflukten.

Misnøye
En av grunnene til det dårlige resultatet er at mange franskmenn er svært misfornøyde med regjeringens økonomiske reformprogram.

Sosialistene, kommunistene og de grønne håpet på forhånd at de til sammen ville vinne 17 av de 26 regionene som deltok i søndagens valg. De konservative fryktet at de ville tape halvparten av de 14 regionene som de nå har flertall i.

I så fall kommer trolig Chirac til å stokke om på regjeringen for å styrke den sosiale profilen. De siste månedene har både lærere, helsearbeidere, forskere og brannmenn demonstrert mot kutt som regjeringen mener er nødvendige for å få budsjettet i balanse.

Nervøse smil
President Chirac avga stemme sammen med sine kone i Correze-regionen. Statsminister Raffarin smilte litt nervøst da han møtte opp ved et valglokale i Poitou-Charentes uten å komme med en eneste kommentar til frammøtte journalister.

Den største usikkerhetsmomentet under søndagens valg var knyttet til hvordan Jean-Marie Le Pen og hans ytterliggående høyreparti ville gjøre det.

Partiet stilte med kandidater i 17 regioner søndag, og det var på forhånd ventet at dette ville styrke venstresiden i disse regionene.

Omtrent 65 prosent av de stemmeberettigede deltok i valget søndag, noe som er en økning fra første runde en uke tidligere.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere