*Nettavisen* Nyheter.

Ny video fra gisselaksjon i Beslan

En hittil kjent video fra gisseldramaet i Beslan er nå offentliggjort. Gisseltakerne filmet det som skjedde da dei møtte forhandleren Ruslan Ausjev.

23.01.05 22:10

Han ble kalt obersten av de andre gisseltakerne og skal ha vært leder for gisselaksjonen. Ifølge russerne er han tsetsjensk og heter Ruslan Khusjbarov, men tsestjenere hevder han er fra et annet land.

Amatørvideoen som ble vist på TV 2 Nyhetene i kveld er tatt opp av gisseltakerne selv, og ble funnet inne på skolen av noen ungdommer som ga filmen til et team fra den amerikanske tv-stasjonen CBS. Russiske myndigheter har derfor aldri hatt tilgang til filmen.

Filmet på dag to
Filmen er tatt opp 2. september i fjor på dag to av gisseldramaet da Ruslan Ausjev fra naborepublikken Ingusjetia var inne for å forhandle med terroristene.

Obersten forteller at han er villig til å forhandle om løslatelse, men først må Ausjev være med på en omvisning på skolen. På veien ses minst ti andre terrorister, før forhandleren blir tatt med inn i et blodig klasserom . for å vise at de mener alvor. Her ble lærere og foreldre skutt og dumpet fra tredje etasje.

11 mødre løslates
Utenfor skolen står bekymrede foreldre og venter. Plutselig går et sukk gjennom folkemassen. Det ryktes at gisler skal løslates. Og inne i bygningen har forhandler Ruslan Ausjev lykkes. 11 mødre med små barn blir sluppet ut, betingelsen er at deres eldre barn må være igjen. I siste øyeblikk får forhandleren overlevert en liten jente i hendene, moren klarte ikke å forlate sitt eldre barn på skolen:

Jenta som sjef-forhandleren tok i armene var blant de heldige som overlevde. 340 andre barn og voksne mistet livet i gisseldramaet.

Funnet av ungdommer
Den hittil ukjente videoen skal ha blitt funnet av noen ungdommer i Beslan inne i de ødelagte skolebygningene etter gisseltragedien. Videobåndet var da nesten ødelagt. Trolig har terroristene beslaglagt et videokamera fra foreldre som ønsket å filme barnet sitt på den første skoledagen.

Ungdommene leverte båndet til et team fra fjernsynsselskapet CBS med bønn om at det ble vist, slik at sannheten kunne komme fram. Russiske myndigheter sperret aldri av skoleområdet etter gisseltragedien, slik at det var fritt frem for folk å gå rundt inne på skoleområdet.

Dermed fikk russiske myndigheter ikke tilgang til filmen før den ble funnet og levert CBS.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag