RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nybakt mor døde av svineinfluensa

Sist oppdatert:
Pandemien har krevd sitt første offer i Storbritannia.

(SIDE2): Den 38 år gamle skotske kvinnen Jaqui Fleming døde søndag. Hun var smittet av svineinfluensa - AH1N1-, og er pandemiens første offer utenfor det amerikanske kontinentet.

For to uker siden fødte hun sitt tredje barn.

Siste nytt fra Side2? Sjekk forsiden akkurat nå!

Fleming hadde også andre helseproblemer da hun ble lagt inn på Royal Alexandra sykehus i Paisley, Skottland. Det opplyser myndighetene, som sier dette mest sannsynlig har vært en avgjørende årsak til dødsfallet.

- Dersom lungene allerede jobber på halv kapasitet når man blir smittet av viruset, presses man til det ytterste, noe som øker sjansene for at en pasient vil få alvorlige problemer. Det betyr ikke at viruset har blitt farligere, sier en talsperson for skotske helsemyndigheter.

Advarer gravide
Gravide kvinner advares likevel ekstra mot farene ved svineinfluensa, spesielt i den siste delen av graviditeten.

Hun fødte sitt tredje barn i 29. uke, og barnets tilstand er kritisk som følge av den premature fødselen. barnet skal ikke være smittet av svineinfluensa.

Fleming skal også være mor til en tenåringssønn og en gutt i barneskolealder.

Les flere helsenyheter her!

Tilstanden til to andre kvinner på 45 og 23 år, som er innlagt med svineinfluensa, skal være kritisk. Til sammen 1226 mennesker er smittet i Storbritannia, nesten 500 er skotske.

30.000 smittet
I Norge er det påvist 13 smittede, og også tilfeller av smitte fra menneske til menneske.

Sist uke erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) at influensaen er en pandemi, den første på over 40 år.

Rundt 30.000 tilfeller er registrert i over 70 land, og viruset har krevd 150 liv så langt. Viruset ble først oppdaget i Mexico, og spredde seg raskt videre til USA og flere land i Europa.

Normal influensa
Viruset regnes ikke som farligere enn et vanlig influensavirus. Dersom mange nok mennesker smittes, vil det føre til dødsfall - slik også en vanlig høstinfluensa gjør.

Normalt friske mennesker vil oppleve å være syke som slappe, feber og ellers normale symptomer.

Helsedirektoratet i Norge opererer med tall som tilsier at mellom 10 og 25 prosent av den norske befolkningen vil smittes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere