RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye bilder fra Mars

Sist oppdatert:
Forskerne håper på store vannforekomster på den røde planeten.

Ferske bilder tikker stadig inn fra vår røde nabo. Disse kommer fra Mars-landeren Spirit. Landeren kjører nå mot toppen av høyden Husband Hill i Gusev-krateret. Husband er en av toppene i området oppkalt etter de sju astronautene på romfergen Columbia, som styrtet 1. februar 2003.

- Spirit har en liten robot-arm den bruker til å undersøke stein. Armen inneholder en rekke geologiske instrumenter og et mikroskop, sier astrofysiker Torben Leifsen.

- Vann under overflaten
Rundt årsskiftet i fjor nådde tre romsonder fram til Mars. Europeiske "Mars Express" går i bane rundt planeten. På denne sonden er det en bakkeradar som skal se etter vann på Mars ned til en dybde mellom tre og fem kilometer.

- Instrumentet skulle vært skrudd på for over et år siden, men det har blitt utsatt fordi man var redde for at det skulle ødelegge sonden, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

- For fire uker siden ble apparatet endelig foldet ut og satt i drift, så nå venter vi på enormt spennende resultater fra dette instrumentet, sier Ødegaard.

Bilde fra Husband-toppen.
Bilde fra Husband-toppen.

Viktig i fremtiden
Han mener svaret på om det finnes større vannforekomster under Mars’ overfalte kan komme når som helst. Hvis det finnes slike slipper man å ta med tonnevis av vann når romskip en gang i fremtiden lander på Mars. Det vil i så fall være en stor fordel når det gjelder å sende mennesker til planeten.

- De fleste, meg selv inkludert, går ut fra at det finnes en del underjordisk vann. I 2002 klarte man å se en meter ned i overflaten, og fant der en del vann i fast form. Nå snakker vi om 5 kilometer ned i overflaten!, sier Ødegaard.

Spirit har fungert mye lenger tid enn forventet.
Spirit har fungert mye lenger tid enn forventet.

Sjøbunn
De to amerikanske landingsfartøyene Spirit og Opportunity har rullet rundt på Mars i over ett år og er fortsatt i full drift, selv om det var beregnet at de ville slutte å fungere for over ett år siden.

Ferske bilder fra den røde planeten når stadig jorda.

Opportunity landet i et område som har vist seg å være en gammel sjøbunn. Også Spirit har funnet spor etter vann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere