*Nettavisen* Nyheter.

Nye bilder sjokkerer USA

Nye bilder av amerikanske soldater som gliser over en død irakisk fange, ble i natt vist på amerikansk TV. Irakeren skal ha vært ved god helse da han kom til fengselet.

20.05.04 12:34

Det er amerikanske ABC News som har fått tilgang til de nye bildene. Ett av dem viser militærpolitioffiseren Sabrina Harman som smiler og ler mens hun lener seg over en død fange. Ifølge ABC er det sersjant Charles Frederick som har tatt bildet av Harman.

Det andre bildet viser Harmans kollega Charles Graner, som også poserer over liket. Både Frederick, som tok bildene, Harman og Graner er blant de sju som er tiltalt for mishandlingen i Abu Ghraib-fengselet.

Ved god helse
Det er ikke kjent når bildene ble tatt, men den døde er identifisert som Manadel al-Jamadi. Ifølge ABC News var han ved god helse da han kom til fengselet.

Jason Kennel, som ikke er tiltalt for mishandling i fengselet, har forklart at irakeren døde i fangenskap. Under et forhør, som ble gjennomført i dusjen, skal fangen ha blitt påført så store skader at han døde. Soldatene la ham på is i en plastsekk, og det er under denne operasjonen at de to soldatene smilende viser seg fram seg selv og liket, melder NTB.

Frederick har i en e-post til familien spurt hvorfor de ansvarlige for mishandlingen ikke blir straffeforfulgt på samme måte som soldatene. Flere av dem hevder de utførte ordre fra sine overordnende i fengselet.

Advarte om verre bilder
Bildene var ikke kjent fra før, selv om forsvarsminister Donald Rumsfeld i forrige uke advarte om at det finnes både videoopptak og flere bilder av mishandlingen.

I forrige uke fikk amerikanske kongressmedlemmer mulighet til å se bildene. Flere beskrev dem som grusomme, ydmykende og forkastelige.

Sju personer er så langt tiltalt for mishandlingen. Onsdag ble Jeremy Sivits dømt til ett års fengsel da han ble fremstilt for krigsrett i Bagdad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag