RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye flyangrep mot PKK i Tyrkia og Irak


FLYBASE: Onsdag ble det også gjort kjent at Tyrkia og USA formelt har inngått en avtale som åpner for at den USA-ledede internasjonale koalisjonen som kjemper mot IS, kan bruke den tyrkiske flybasen Incirlik (bildet).
FLYBASE: Onsdag ble det også gjort kjent at Tyrkia og USA formelt har inngått en avtale som åpner for at den USA-ledede internasjonale koalisjonen som kjemper mot IS, kan bruke den tyrkiske flybasen Incirlik (bildet). Foto: Str (Afp)
Sist oppdatert:
Tyrkiske kampfly angrep seks PKK-stillinger i Tyrkia og Nord-Irak natt til onsdag, opplyser den tyrkiske statsministerens kontor.

I kunngjøringen heter det også at tyrkiske myndigheter har anholdt 1.302 personer i 39 provinser som ledd i kampen mot IS, det kurdiske arbeiderpartiet PKK og ulovlige venstregrupper.

Den tyrkiske nasjonalforsamlingen var innkalt til et krisemøte senere onsdag for å debattere regjeringens omstridte offensiv mot PKK og IS. Den militære opptrappingen og et uventet resultatet etter valget i juni har skjerpet spenningen i landet.

Valget ga det prokurdiske partiet HDP 13 prosent av stemmene og førte til at president Tayyip Erdogans parti mistet flertallet. HDPs leder, Selahattin Demirtas, sier at hans parti ikke har gjort seg skyldig i noen annen forbrytelse enn å vinne 13 prosent av stemmene ved valget.

Hevn

Den prokurdiske opposisjonen har reagert sterkt på flyangrepene og beskylder regjeringen for å hevne seg mot kurderne for det dårlige valgresultatet.

Det hasteinnkalte møtet i nasjonalforsamlingen skulle begynne kl. 14 norsk tid med en innledning av statsminister Ahmet Davutoglu.

Regjeringen opplyser at tilfluktssteder, lagre, logistikkbaser og huler som blir brukt av PKK «i og utenfor Tyrkia», ble truffet under de siste flyangrepene. Det ble ikke sagt noe om tap av menneskeliv. PKK-stillingene som ble beskutt i Tyrkia, ligger i Sirnak-provinsen, helt sørøst i landet.

Tyrkiske myndigheter har siden fredag beordret daglige flyangrep mot PKK-stillinger i det sørøstlige Tyrkia og i Nord-Irak, så vel som IS-stillinger i Syria. Angrepene er et ledd i det Tyrkia kaller «kampen mot terror».

– Rettferdig kamp

I uttalelsen fra statsministernes kontor onsdag heter det at den tyrkiske republikken vil fortsette sin rettferdige kamp på legitimt grunnlag innenfor rammen av nasjonale og internasjonale rettsregler. Vi gir ikke etter for trusler fra terroristorganisasjoner, heter det.

Tyrkia fikk tirsdag full støtte av NATO i sin kamp mot IS, med alliansen tok i plenum ikke opp den fornyede offensiven mot PKK. Den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen sa imidlertid etter møtet at regjeringen i Berlin ser med uro på angrepene mot PKK.

Onsdag ble det også gjort kjent at Tyrkia og USA formelt har inngått en avtale som åpner for at den USA-ledede internasjonale koalisjonen som kjemper mot IS, kan bruke den tyrkiske flybasen Incirlik.

Avtalen omfatter bare kampen mot IS og inkluderer ikke luftstøtte til kurdiske styrker i det nordlige Syria, opplyser en talsmann for det tyrkiske utenriksdepartementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere