RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye fredsforsøk på Sri Lanka

(scanpix)
Sist oppdatert:
Statssekretær Vidar Helgesen møtte søndag både den nyinnsatte statsministeren og presidenten på Sri Lanka og innledet dermed forsøket på å få fart i fredsprosessen i landet igjen.

Samtalene med statsminister Mahinda Rajapakse og president Chandrika Kumaratunga var omfattende og konstruktive, ifølge en kunngjøring fra den norske ambassaden. Men det kan ta tid før det er klart for nye samtaler mellom partene.

- I mellomtiden er det viktig at begge parter respekterer og overholder våpenhvileavtalen, het det i kunngjøringen.

Helgesen hadde følge av spesialutsending Erik Solheim og Norges ambassadør Hans Brattskar under møtet med presidenten.

Kumaratunga ba nylig statsminister Kjell Magne Bondevik om å sette i gang fredsmeklingen igjen. Prosessen stanset opp i november på grunn av maktkampen mellom Kumaratunga og den nylig avgåtte statsministeren, noe som utløste nyvalget 2. april. Kumaratunga vant en knapp seier med sitt parti og sine allierte i valget.

Erik Solheim vil mandag ha samtaler med tamilske opprørsledere. LTTE-geriljaen sier de er villig til å gjenoppta forhandlingene. Men det er avhengig av at president Kumaratunga virkelig ønsker fredsforhandlinger, og hennes holdning til flere sentrale spørsmål. Blant dem er om LTTE blir godtatt som likeverdig partner i forhandlingene, og om forhandlingene gjenopptas på grunnlag av LTTEs forslag til selvstyre i de tamilske områdene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere