RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye fredssamtaler i Midtøsten

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Palestinske og israelske tjenestemenn forbereder seg på å gjenoppta fredssamtaler i desember.

Det planlegges et møte mellom Qurie og Israels statsminister Ariel Sharon, men det vil trolig ikke finne sted før 1. desember, sa kilder med nære forbindelser til palestinernes statsminister Ahmed Qurie lørdag ifølge NTB-AFP.

Tirsdag denne uken sa Israels utenriksminister Silvan Shalom at de to kom til å møtes i løpet av uken.

Men den palestinske ledelsen ønsker å se hvilke følger den offisielle undertegningen av den såkalte Geneve-planen vil få, før Qurie møter sin israelske motpart. Undertegningen skal skje den 1. desember.

Geneve-planen er en uoffisiell fredsplan som er utarbeidet av israelske arbeiderpartipolitikere og palestinske politikere. Sharon har allerede avvist initiativet, mens Yasser Arafat har gitt det sin forsiktige støtte.

Våpenhvile
Palestinerne forsøker også å få Israel til å gå med på en ny våpenhvile, som går lenger enn den ensidige våpenhvilen som ytterliggående palestinske grupper inngikk tidligere i år.

Rammeverket for forhandlingene er det såkalte veikartet for fred, en fredsplan som USA, Russland, EU og FN står bak. Partene sluttet seg offisielt til planen i juni, men prosessen er blitt avbrutt av stadige voldshandlinger.

Sammenstøt
Også lørdag var det flere sammenstøt i de palestinske områdene. En elleve år gammel palestinsk gutt ble skutt og drept da israelske soldater rykket inn i Jenin på Vestbredden. Soldatene skjøt med skarpe skudd mot ungdommer som kastet stein, melder palestinsk helsepersonell.

Også på Gazastripen ble en palestiner skutt og drept av israelske soldater lørdag. Soldatene mener han forsøkte å plante en bombe ved veien, ifølge militære kilder.

En rifle skal ha blitt funnet i nærheten av den drepte, men israelske soldater lette lørdag formiddag fortsatt etter sprengstoffet de mener han plantet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere