Gå til sidens hovedinnhold

Nye grunnlovssamtaler mandag

Forhandlingene om en midlertidig grunnlov for Irak vil fortsette over helgen. Den planlagte signeringen fredag måtte avlyses på grunn av ny uenighet om loven.

«Rådet vil tre sammen igjen mandag for å treffe en endelig avgjørelse og undertegne loven», heter det i en uttalelse offentliggjort av styringsrådet fredag kveld.

Det USA-oppnevnte styringsrådet skulle ha undertegnet loven fredag ettermiddag, men sjiamuslimske delegater blant de 25 rådsmedlemmene nektet å undertegne deler av teksten.

Uenigheten dreier seg om det juridiske rammeverket for å overføre makten til en folkevalgt forsamling, ifølge Entifadh Qanbar, som er talsmann for det sjiamuslimske rådsmedlemmet Ahmad Chalabi.

- Det er også et spørsmål om hvordan vi skal ta vare på mindretallets rettigheter, la han til.

Høy beredskap
Den midlertidige grunnloven er et ledd i de amerikanske planene som fører fram mot at irakerne selv skal overta makten i landet 30. juni.

Amerikanske soldater og irakiske politistyrker var satt i høyeste beredskap i forbindelse med seremonien i Bagdad, etter at terroraksjoner tidligere i uken krevde nærmere 200 menneskeliv i hovedstaden og i den hellige byen Kerbala.

Pansrede kjøretøyer omringet Saddam Husseins gamle konferansehall der de 25 medlemmene i styringsrådet samlet seg til den planlagte seremonien. Nye militære kontrollposter var satt opp rundt hele området for å hindre nye terroraksjoner.

Støtter loven
Det irakiske styringsrådet er håndplukket av amerikanerne med den sivile Irak-administratoren Paul Bremer i spissen, og Bremer sier at han fullt ut støtter teksten i den midlertidige grunnloven.

Loven trer i kraft når okkupasjonsmakten formelt overlater makten til et irakisk forretningsministerium 30. juni.

- Styringsrådet, koalisjonen og FN skal konsentrere seg om å plukke ut medlemmer til det midlertidige ministeriet så snart grunnloven er undertegnet, sa en amerikansk talsmann i Bagdad fredag.

Sterke krefter i Irak har tatt til orde for at det skal holdes snarlige valg, slik at en demokratisk valgt regjering kan lede utviklingen mot selvstyre og demokrati.

Ifølge den midlertidige grunnloven skal de håndplukkede medlemmene av forretningsministeriet lede en føderal stat med to offisielle språk: arabisk og kurdisk.

Skrittvis plan
Amerikanske tjenestemenn som har vært med på å skrive grunnloven, sier at den skal bane veien for valg på en folkevalgt nasjonalforsamling innen utgangen av januar neste år. Denne forsamlingen skal så godkjenne en permanent grunnlov.

Det skal videre holdes nytt valg innen utgangen av neste år, denne gang på en permanent, ordinær nasjonalforsamling, når den endelige grunnloven er klar.

Islam skal være den offisielle religionen i Irak, men skal ikke danne hovedgrunnlaget for lovverket.

Den midlertidige grunnloven inneholder en omfattende tekst om menneskerettigheter, og målet er å få 25 prosent kvinner i den nye nasjonalforsamlingen.

(NTB-AFP)

Reklame

Siste sjanse: 10 superkupp du gjør på Cyber Monday