*Nettavisen* Nyheter.

Nye lightere skal redde barneliv

Lek med lightere krever hvert år opptil 40 menneskeliv i Europa. Det vil EU gjøre noe med.

09.02.06 13:36

BRUSSEL (TV 2/TV 2 Nettavisen): EU-kommisjonen la torsdag fram et forslag om at alle lightere som selges i EU-landene skal være utstyrt med barnesikring. Dette regelverket vil også gjelde for EØS-landet Norge.

Sikringen fungerer på samme måte som korken på enkelte farlige vaskemidler.

- Dette skal gjøre det vanskeligere for barn å tenne en lighter Du må trykke og vri på samme tid, opplyser EU-kommisjonens talsmann, Philip Tod, til TV2 Nettavisen.

Lenge i USA
Det selges over en milliard lightere på det europeiske markedet hvert år.

Denne type lightere har siden 1995 vært påbudt i USA. Antall branner utløst av barns lek med lightere ble redusert med 60 prosent etter påbudet om barnesikre lightere, ifølge en amerikansk undersøkelse.

Også i Canada, Australia og New Zealand har det vært forbudt å selge tradisjonelle lightere. Den nye barnesikre lighteren vil bli rundt 50 øre dyrere enn dagens type.

- Dette er et stort steg framover for forbrukerne og vil hindre branner forårsaket av barn som leker med lightere, sier EUs, helsekommisær, Markos Kyprianou.

Han understreker at liv vil bli reddet, færre vil bli skadet og de materielle ødeleggelsene vil reduseres betydelig når de trygge lighterne kommer på markedet.

Overvåkes
I samarbeid med medlemslandene vil EU innføre et overvåkingssystem som skal sørge for at de gamle lighterne forsvinner og de barnevennlige tar over. Europeiske land har i en årrekke eksportert denne type lightere til blant annet USA.

I 2004 eksporterte EU-landene lightere for nærmere 350 millioner norske kroner. Til nå har det altså ikke vært påkrevd med denne type lightere på det europeiske markedet.

Både medlemslandene i EU og lighterbransjen ønsker de nye reglene velkommen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag