RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven og Moderaternas Fredrik Reinfeldt.
Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven og Moderaternas Fredrik Reinfeldt. Foto: Henrik Montgomery (NTB scanpix)

Nye målinger viser at rødgrønne øker i Sverige

Nye meningsmålinger i Sverige viser at den rødgrønne blokken øker forspranget på den borgerlige regjeringsalliansen.

En meningsmåling av United Minds i Aftonbladet lørdag viser at gapet mellom de rødgrønne og alliansen har økt fra 4,2 til 6 prosentpoeng siden tirsdag.

En måling gjort av Sifo for Svenska Dagbladet tyder på de rødgrønne har et forsprang på 5,7 prosentpoeng.

Tidligere fredag viste en meningsmåling for Dagens Nyheter, som var tatt opp rett etter den siste partilederdebatten på SVT, at de rødgrønne hadde et forsprang på 6,8 prosentpoeng.

Feministisk framgang

I målingene til Aftonbladet og Svenska Dagbladet har Feministiskt initiativ økt kraftig og snuser på sperregrensa. Hos Aftonbladet har de økt med 1,4 prosentpoeng og ligger an til 3 prosent, mens Svenska Dagbladet gir dem 3,9 prosent.

Skulle Feministiskt initiativ greide å bryte sperregrensa og komme inn i Riksdagen med en stor gruppe, kan de sammen med de rødgrønne sørge for rødgrønt flertall.

Hittil har det vært regnet som sannsynlig at ingen av blokkene ville få flertall alene, og at det innvandringskritiske Sverigedemokraterna ville komme på vippen.

Hos Dagens Nyheter får SD en oppslutning på 9,4 prosent, og både hos Svenska Dagbladet og Aftonbladet får partiet nok støtte til å gå forbi Miljöpartiet og bli Sveriges tredje største parti. Ingen av blokkene vil samarbeide med SD.

Svakt for de store

Målingene viser samtidig svak oppslutning om de to største partiene på hver side, nemlig Socialdemokraterna og Moderaterna.

Sossarna får støtte fra 28,6 prosent, en nedgang fra «katastrofevalget» for fire år siden. Moderaterna går også kraftig tilbake og får støtte fra 21,7 prosent, viser Dagens Nyheters undersøkelse. Hos Svenska Dagbladet får de henholdsvis 31,2 og 21,2 prosent.

Om målingene holder vann, tar trolig Socialdemokraternas leder Stefan Löfven over som statsminister etter Fredrik Reinfeldt etter søndagens valg. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest