*Nettavisen* Nyheter.

Nye sexmistanker mot IMF-sjef

Sjefen i Det internasjonale pengefondet (IMF) granskes i forbindelse med ansettelsesprosessen av en 26 år gammel kvinne.

21.10.08 16:42

Det internasjonale pengefondet (IMF) gransker om hvorvidt Dominique Strauss-Kahn har påvirket ansettelsesprosessen av en 26 år gammel politisk protesjé.

Emilie Byhet (26) jobbet i valgkampen til Dominique Strauss-Kahn da han stilte som kandidat til presidentkandidaturet for Sosialistene i 2005. Byhet og Strauss-Kahn skal ha utviklet et nært forhold og i sommer ble hun tildelt en ettertraktet praksisplass i Pengefondets forskningsavdeling.

Flere ansatte i Pengefondet reagerte på at Byhet var det eneste navnet på listen over potensielle praksiskandidater. Den vanlige praksisen er at listen består av rundt ti navn.

Klagde til styret
Flere av IMFs styremedlemmer stilte seg undrende til koblingen mellom Strauss-Kahn og Byhet, og valgte dermed å sende en klage til styret.

Saken ble ikke fulgt opp, men nå har styret i Pengefondet gjenopptatt saken etter de nylige sex-avsløringene, skriver Wall Street Journal.

Nylig ble det avslørt at Strauss-Kahn hadde hatt et seksuelt forhold til en underordnet i Pengefondet. Mandag sendte han en e-post til alle sine ansatte hvor han beklaget for sidespranget med sin underordnede Piroska Nagy.

Strauss-Kahn, som var Frankrikes tidligere finansminister, innrømmer dårlig dømmekraft, men avviser at han misbrukte sin stilling, melder Reuters.

Sexskandalen skjer samtidig som at Det internasjonale pengefondet står overfor den største finanskrisen siden 1930. Blant annet forhandler IMF med islandske myndigheter om en redningspakke på seks milliarder dollar, melder The Times.

I tillegg er det bare 16 måneder siden den tidligere sjefen for Verdensbanken Paul Wolfowitz ble nødt til å gå av, etter å ha forfremmet sin elskerinne til en høytlønnet stilling i banken.

Ekstern granskning
Pengefondets styre som består av 24 medlemsland, har satt ned en ekstern granskningskommisjon for å ta stilling til om Strauss-Kahn har misbrukt sin stilling, ved å gi seniorøkonom Piroska Nagy særbehandling da hun mottok en sluttpakke i august.

Nagy var ansatt som sjef for Pengefondets Afrika-avdeling, og jobber i dag i Den europeiske banken for gjenoppbygning og utvikling i London.

- Jeg beklager og angrer på denne hendelsen, skrev Strauss-Kahn i e-posten.

- Til tross for at denne hendelsen ble forårsaket av min dårlige dømmekraft, noe jeg tar fullt ansvar for, er jeg overbevist om at jeg ikke har misbrukt min stilling, skrev Strauss-Kahn.

Strauss-Kahn opplyser at granskningen vil være ferdig i slutten av måneden og han oppfordrer styret til å informere de ansatte straks resultatet foreligger.

Får støtte fra kona
Videre beklaget IMF-sjefen seg overfor sin tidligere elskerinne Nagy, kona Anne Sinclair og den øvrige familie. Kona til Strauss-Kahn, som er en kjent fransk TV-personlighet, kommenterte skandale på sin blogg søndag.

- For min del, så ligger dette sidespranget bak oss. Vi har gått videre, skriver hun.

Nagys ektemann Mario Blejer, som er Argentinas tidligere sentralbanksjef og nåværende rådgiver i Bank of England, sier han og kona har vært separert i flere år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.