RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nye smell på Sola

Et enormt gassutbrudd på Sola ble oppdaget av en satellitt fredag. Stor mengder gass ble slynget ut i verdensrommet under utbruddet.

Det var SOHO-satellitten som fanget inn det voldsomme utbruddet av gasser fra Solas overflate. En såkalt protuberans løsrev seg fra Sola og er nå på vei ut i verdensrommet, opplyser den norske solforskeren Paal Brekke, som deltar i det såkalte SOHO-prosjektet.

Protuberanser er løkker av magnetiske felter hvor gass fanges inne. Enkelte ganger blir slike magnetfelter ustabile og kan ryke, på samme måte som et opptvinnet strikk. Dermed slynges gass i store hastigheter ut i verdensrommet.

Gasskyen etter dagens utbrudd har ikke retning Jorden. Vi vil derfor ikke merke noe særlig av utbruddet. Sola har for øvrig vært relativt rolig siden de kraftige solstormene som herjet i fjor høst, ifølge Brekke.

SOHO er et samarbeidsprosjekt mellom den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA og den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA). To nordmenn sitter i SOHO-ledelsen ved NASA Goddard Space Flight Center.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere