RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AFP/Scanpix)

Nye voldtekter i Darfur

Sist oppdatert:
Flyktninger blir skutt utenfor leirene. Kvinner voldtas. Sikkerhetssituasjonen i Darfur er blitt merkbart verre den siste tiden, sier leder i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfeldt.

Sommerfeldt kom onsdag tilbake til Norge etter et fire dagers besøk i den krigsherjede provinsen vest i Sudan, der nærmere halvannen million mennesker nå er på flukt fra krigshandlinger, drap og voldtekter. Samtidig øker sulten.

Sommerfeldts beretning står i skarp kontrast til den sudanske regjeringens gjentatte forsikringer om at sikkerhetssituasjonen er bedret i Darfur.

Flere flyktninger
Den forverrede sikkerhetssituasjonen innebærer i hovedsak to ting, sier Sommerfeldt til NTB.

–For det første betyr det at situasjonen for sivilbefolkningen, som har det ille nok fra før, er blitt enda vanskeligere. Vi har fått beretninger om at nye landsbyer er blitt angrepet. Dessuten øker strømmen av flyktninger til leirene, sier han.

–For det andre skaper dette problemer for hjelpearbeidet. Det er blitt både vanskeligere og farligere å komme seg rundt.

Beskutt
I det siste er flere kolonner med mat blitt angrepet, og flere hjelpearbeidere er blitt drept og skadd. Også en av Kirkens Nødhjelps biler, som var tydelig merket, ble nylig beskutt, og en samarbeidspartner ble hardt skadd.

«Bare» voldtatt
Mange flyktninger, især menn, tør ikke bevege seg utenfor leirene av redsel for å bli skutt av den regjeringslojale arabiske militsen Janjaweed, forteller Sommerfeldt. Derfor må kvinnene ut for å sanke ved. De blir «bare» voldtatt.

©

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere