*Nettavisen* Nyheter.

Nyhetsbyrå: – Enighet om sanksjonslettelse for Iran

Iran og de seks internasjonale stormaktene har blitt enige om en foreløpig avtale om sanksjonslettelse for Teheran, opplyser diplomater til nyhetsbyrået AP.

04.07.15 15:05

Enigheten er en del av en langsiktig avtale om Irans atomprogram, som partene håper å bli enige om i løpet av de kommende dagene.

To diplomater sier til AP at høytstående tjenestemenn fra Iran og de seks stormaktene som landet forhandler med, fortsatt har til gode å signere dokumentet. Der skal det stå hvilke sanksjoner som vil bli hevet, og når dette skal skje.

Ifølge diplomatene har imidlertid eksperter fra begge parter blitt enige om dokumentet.

– Aldri vært nærmere

Vestlig sanksjonslettelse overfor Teheran har blitt beskrevet som en av de vanskeligste uenighetene mellom Iran og USA, som er en av de seks stormaktene iranerne forhandler med.

Partene hadde satt seg som mål å bli enige om en langsiktig avtale innen 30. juni, men forhandlingene ble forlenget til 7. juli.

Den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif uttalte fredag at partene «aldri har vært nærmere en avtale».

USAs utenriksminister John Kerry var ikke like optimistisk, men sa at partene gjør framskritt.

Atomvåpen

Iran forhandler med den såkalte 5+1-gruppen, det vil si USA, Kina, Russland, Frankrike, Storbritannia, som alle er faste medlemmer av FNs sikkerhetsråd, samt Tyskland.

I nær to år har partene hatt utallige møter, og nå er de inne i en ny sluttfase hvor de prøver å bli enige om en avtale som sikrer at Iran ikke bruker sitt atomprogram til å utvikle atomvåpen. Iran skal på sin side slippe sanksjonene som har rammet landets økonomi hardt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.