RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nynazister vil utnytte minnemarkering

Sist oppdatert:
60 år etter luftangrepet på Dresden, advarer forbundskansler Gerhard Schröder tyskerne mot å låne øre til nynazistenes forsøk på å utnytte markeringen til å bagatellisere folkemordet på jødene.

Tusenvis av høyreekstreme planlegger en marsj i Dresden søndag på minnedagen for det engelske og amerikanske bomberaidet som ødela elvebyen som var kjent som Nord-Europas Firenze.

- Vi vil gjøre alt som står i vår makt for å imøtegå forsøkene på å skrive om historien, sa Schröder til avisa Welt am Sonntag. - Det er vår plikt overfor alle ofrene for krigen og nazistenes terror, og spesielt også ofrene i Dresden, sa forbundskansleren.

Lagt i ruiner
Dresden ble lagt i ruiner av britiske og amerikanske bombefly 13. og 14. februar 1945.

Det offisielle tallet på døde er 35.000, men mange av de som overlevde mener antallet omkomne var høyere. Storbrannen som fulgte bombingen la store deler av byen i aske og gjorde det vanskelig å finne og identifisere de døde.

Pilotene i bombeflyene rapporterte at de kunne merke hetebølgen under seg.

Mens tyskernes sivile tap og lidelser under krigen lenge var et ikke-tema, forsøker landet seg nå med en annen tilnærming, samtidig som man fordømmer nazistenes overgrep.

Trakk parallell til holocaust
Medlemmer av partiet NPD i parlamentet i Sachsen provoserte sist måned med å forlate en markering for frigjøringen av konsentrasjonsleiren Auschwitz, samtidig som de sammenlignet bomberaidene over Dresden med holocaust.

NPD deltar i arbeidet med å organisere marsjen søndag, som Dresden frykter vil tiltrekke seg 7000 høyreekstreme fra hele Tyskland.

Som en mot-aksjon vil innbyggerne i Dresden gå ut i gatene med hvite roser. Det er frykt for at det kan komme til sammenstøt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere