Nytt EU-land har fått redningspakke

Foto: (Montasje)

Det kriserammede landet får 610 milliarder kroner.

04.05.11 12:31

Portugal har kommet til enighet med EU og IMF om en tre års redningspakke. Pakken er på 78 milliarder euro, eller 610 milliarder kroner.

Det er EU som vil stille med mesteparten av lånet. To tredjedeler vil komme fra EU og resten fra Det internasjonale pengefondet IMF.

Lavere krav
Kravene EU og IMF setter til Portugal er faktisk mindre enn det Portugals egen regjering har i sitt budsjett. Blant lånebetingelsene kreves det at Portugals budsjettunderskudd kuttes fra 9,1 prosent av bruttonasjonalbudsjett 2010 til 5,9 prosent i 2011. I 2012 ønsker EU og IMP at budsjettunderskuddet skal være 4,5 prosent, og i 2013 til 3 prosent.

- For i år er kravet faktisk mildere enn målet satt av den portugisiske regjeringen på 4,6prosent av BNP, skriver Handelsbanken i en gjennomgang av krisepakken.

Renten på lånet er ikke offentliggjort.

Går trolig igjennom
Det skal avholdes regjeringsvalg i Portugal før 5. juni. Det er imidlertid ventet at partiene i Portugal stiller seg nesten samlet bak redningspakken, og får denne godkjent.

- Det er fortsatt risiko for at finnene vil blokkere pakken, men håpet er at den vil bli godkjent på EcoFin-møtet 16.-17.mai. Pakken krever ingen lønnskutt i offentlig sektor, skriver Handelsbanken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.