RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt EU-nei til Hellas

Sist oppdatert:
EU vil ikke gi Hellas en kortsiktig forlengelse av kriselånet. Dermed er det duket for mislighold.

Det er ikke mulig med en kortsiktig forlengelse av det greske låneprogrammet, bekreftet eurosjef Jeroen Dijsselbloem etter at eurosonens finansministre hadde sittet i krisemøte for å diskutere det siste forslaget til en løsning for Hellas.

Samtidig sier Dijsselbloem at eurogruppen skal drøfte et gresk forslag til en ny gjeldsavtale i et nytt telefonmøte onsdag.

– Den greske regjeringens politiske holdning synes ikke å ha endret seg, sier eurosjefen, som også er Nederlands finansminister.

Han understreker at intet nytt gresk forslag vil bli vurdert før etter folkeavstemningen som Hellas planlegger søndag. Samtidig advarer eurosjefen om at et nytt kriseprogram kan pålegge grekerne strengere betingelser enn tidligere.

Ny plan

Den greske regjeringen la tirsdag fram et nytt forslag om en toårig redningsavtale med eurosonen for å redde Hellas' økonomi.

– Den siste fristen for en forlengelse av det greske kriseprogrammet var helgen. På grunn av parlamentariske prosedyrer var det umulig å forlenge programmet utover i dag, forklarer Slovakias finansminister Peter Kazimir på Twitter etter telefonmøtet.

Ved midnatt tirsdag utløper det nåværende kriseprogrammet for Hellas. Dermed blir den ikke den siste delen av kriselånet utbetalt, noe som innebærer at Hellas ikke har penger til å innfri en avdrag på lån til Det internasjonale pengefondet (IMF) på 1,6 milliarder euro.

Det kan utløse en kjedereaksjon som ingen så langt aner omfanget av:

Uten sikkerhet

Når IMF-sjef Christine Lagarde informerer sitt styre om misligholdet, betyr det at også Hellas' gjeld til eurogruppens krisefond ESM kan forfalle. Ifølge nettavisa E24.no er gjelden til ESM på 130,9 milliarder euro.

Det kan i sin tur føre til at Den europeiske sentralbanken (ESB) erklærer greske banker for insolvente, og kutter livlinen på 90 milliarder i nødfinansiering til bankene.

Da kan alt stoppe opp.

I tillegg vil Hellas stå uten sikkerhetsnett for første gang på fem år når låneprogrammet med EU utløper.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere