RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt fangefly på Sola

Sist oppdatert:
Søndag landet et fly som trolig brukes til transport av hemmelige CIA-fanger på Sola.

Flyet mellomlandet for å fylle drivstoff, skriver Stavanger Aftenblad.

Flyet var av den spanskbygde typen Casa CN235-300M med amerikansk registrering N196D, skriver Stavanger Aftenblad. Det er ikke kjent om det var fanger eller passasjerer om bord i flyet.

Flyet har tidligere vært forbundet med hemmelige fangetransporter i rapporter fra Europaparlamentet og Amnesty International. Europaparlamentet har slått fast at fangefly ikke får lande i Europa, dette gjelder også Norge.

Ifølge VG var flyet på vei fra Kroatia til USA via Island.

Privat
Det norske utenriksdepartementet har tidligere fått forsikringer fra den amerikanske ambassaden i Oslo om at et fly som landet på Gardermoen i 2005 ikke var i tjeneste for amerikanske myndigheter under mellomlandingen.

Den amerikanske ambassaden ønsker ikke å kommentere saken. Utenriksdepartementet har så langt kommentert saken.

Fly i statlig oppdrag har plikt til å rapportere om hva slags oppdrag det er på. Fly chartret av private selskaper trenger ikke opplyse noe om dette. Tidligere har det blitt dokumentert at CIA bruker private selskaper til å frakte fanger til og fra hemmelige fengsler utenfor USA.

- Det er ikke noen opplysninger som har kommet fram som tilsier at vi vil gå videre med denne saken. Dette er spekulasjoner, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Jahnsen i UD til Nettavisen.

- Vi har tatt opp påstandene om ulovlige fangetransporter med amerikanske myndigheter ved flere anledninger, og fått forsikringer om at norsk lov og suuverenitet blir respektert, og at norsk terr ikke benyttes til ulovlig fangetransport.

- tror am myndigh godt kjent med våre synspunkter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere