*Nettavisen* Nyheter.

Nytt Gaza-skip snur

Foto: Niall Carson (PA/Scanpix)

Irsk skip med nødhjelp vil ikke bryte den israelske blokaden. I alle fall ikke i første omgang.

03.06.10 22:51

Det irske skipet var tidligere fast bestemt på levere nødhjelp og humanitære forsyninger til palestinere i Gaza. Nå har de bestemt seg for ikke å bryte den israelske blokaden av farvannet utenfor den palestinske staten, og har snudd i internasjonalt farvann. Det melder CNN.

Videoovervåking

Skipet «The Rachel Corrie», oppkalt etter en amerikansk aktivist som ble drept i Gaza, skulle etter planen seile mot samme kurs som flåten med båter som ble stoppet av israelske styrker natt til mandag. Et nytt sammenstøt med israelske soldater var ventet fredag eller lørdag.

Les også: - En følelse av suksess, selv om liv har gått tapt

Skipet som nå snur, blir brukt av Free Gaza Movement. Til CNN ville ikke talsmann Adam Shapiro identifisere hvilken havn skipet nå er på vei til. Men ifølge Shapiro ville skipet igjen være på vei til Gaza og det blokkerte farvannet innen en uke.

Grunnen til at skipet nå utsetter sin ferd mot Gaza er av sikkerhetsmessig karakter. Skipet med nødhjelp vil etter ukens israelske angrep montere videoovervåking om bord. Med denne teknologien håper organisasjonen at soldater vil være litt mer forsiktig om de borer skipet.

- Israel vil være mer følsom for det faktum at vi kommer til å spille inn det som skjer, og streame det live, sier Shapiro.

DEBATTEN RASER: Her kan du debattere konvoiangrepet

«The Rachel Corrie» forlot Irland 550 tonn sement, pedagogisk materiell, medisinsk utstyr og leker. Planen har hele tiden vært å laste av dette i Gaza og så returnere hjem til Irland. Det opplyser Derek Graham fra Free Gaza Movement. Den irske regjeringen har også bedt Israel om ikke å hindre transporten.

Om bord på MV RC er det blant annet 18 tonn papir og 60 utrustede skolesekker fra Norge.

Press på Israel

Israelske myndigheter står like fullt på sitt, og opplyser at de «tilbyr å motta skipets last, som det har tilbudt andre fartøyer hvis de legger til ved havnen i Ashdod. Den israelske regjeringen vil losse lasten, skanne den, og levere den til Gaza.»

Samtidig opplever Israel et hardere press fra USA om å oppheve blokaden. Ifølge New York Times' kilder, betegner Det hvite hus blokaden av Gazastripen som uholdbar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vadim Ghirda (Ap)

- Det er ingen tvil om at vi trenger en ny fremgangsmåte i forhold til Gaza, sier kilden, som påpeker at den nye politiske linjen fortsatt er i en tidlig fase.

Begravet drepte aktivister
- Forbindelsene til Israel vil aldri bli de samme igjen etter dette. Denne hendelsen etterlater seg et dypt arr, sa Tyrkias president Abdullah Gül torsdag.

Han presiserer at Tyrkia aldri kommer til å tilgi Israel for dette angrepet.

Ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia, var det åtte tyrkiske borgere og én amerikaner med tyrkisk opprinnelse som ble drept på skipene på vei til Gazastripen. Nasjonaliteten til ofrene ble fastslått etter undersøkelser på et rettsmedisinsk institutt i Istanbul torsdag, melder NTB.

Sistnevnte var 19 år gamle Furkan Dogan, som ble skutt med fire skudd i hodet og ett i brystet. Det opplyser tyrkiske myndigheter. Ifølge ABC News var Dogan student i den tyrkiske byen Kayseri. Han ble født i Troy i New York og flyttet til Tyrkia allerede som 2-åring. Han blir gravlagt i sin hjemby fredag.

Torsdag ble det holdt begravelse for åtte av de ni aktivistene i moskeen Faith.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.