RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt Irak-møte i Sikkerhetsrådet

(AFP)
Sist oppdatert:
FNs sikkerhetsråd samles søndag for å diskutere USAs siste forslag til ny Irak-resolusjon.

USA og Storbritannia har tidligere lagt tre utkast til resolusjon på Sikkerhetsrådets bord, som flere av rådets medlemmer har hatt innvendinger mot.

Lørdag mottok rådets medlemmer et brev fra Iraks nyutnevnte statsminister Iyad Allawi, noe USAs utenriksminister Colin Powell mener kan lede til et gjennombrudd.

Flere av Sikkerhetsrådets medlemmer mener en ny FN-resolusjon må klargjøre maktfordelingen mellom den amerikanske okkupasjonsstyrken i Irak, og overgangsregjeringen som på papiret overtar styringen i landet 30. juni.

Land som Russland, Kina, Frankrike og Tyskland ønsker ikke å legitimere en fortsatt amerikansk-ledet okkupasjon av Irak, og krever både en tidfestet tilbaketrekking og reell irakisk innflytelse på USAs framtidige militære operasjoner i landet.

Den USA-støttede overgangsregjeringen krever derimot ingen slik vetorett, og har alt gitt sin tilslutning til resolusjonsutkastet som ligger på bordet.

Det er ikke ventet noen snarlig avstemning om en ny Irak-resolusjon i Sikkerhetsrådet, selv om både USA og Storbritannia ønsker dette.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere