Teknologitunge Nasdaq falt fra start og endte ukas første handledag med et fall på 4,3 prosent.

Siden nyttår har verdien på aksjene notert på Nasdaq-indeksen falt med 25,7 prosent, og indeksen ligger nå 13,3 prosent lavere enn for ett år siden.

Den industritunge Dow Jones-indeksen falt med 2 prosent mandag og ligger nå 11,3 prosent lavere enn ved inngangen til året. Nedgangen fra samme tid i fjor er på 7,2 prosent.

Den bredt sammensatte S&P 500-indeksen krympet med 3,2 prosent mandag og har falt med 16,3 prosent hittil i år. Den ligger nå 4,7 prosent lavere enn for ett år siden.

Renter og inflasjon

Også i Europa og Asia var de største aksjemarkedene i minus på ukas første handledag. FTSE 100 i London endte ned 2,3 prosent. I Tyskland falt DAX 2,2 prosent, mens franske CAC 40 falt med 2,8 prosent. Hovedindeksen i Oslo falt med 3 prosent.

Børsraset kom dagen etter den kraftigste hevingen av den amerikanske styringsrenta på over 20 år. Frykten er at økende inflasjon og renter vil ramme forbruket og stagge den økonomiske veksten.

Mandag var renten på amerikanske tiårige statsobligasjoner fortsatt over 3 prosent, mot 1,5 prosent rundt årsskiftet.

Fallende oljepris

Det var ikke bare aksjemarkedene som falt i USA, Europa og store deler av Asia mandag. Alt fra prisene på råolje til kryptovaluta krympet.

Prisen på et fat nordsjøolje falt med 6 prosent til 105,5 dollar. En av investorenes forklaringer er bekymring for fallende etterspørsel i kjølvannet av nye korona-innstramminger i Kina og økende inflasjon.

(©NTB)