RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nytt kraftig skjelv i Chile

Foto: Fernando Vergara (AP)
Sist oppdatert:
Sterkere enn det som lammet Haiti.

Skjelvet med en styrke på hele 7,2 skal ha rystet hovedstaden Santiago torsdag morgen lokal tid, melder U.S. Geological Survey. Til sammenligning var styrken på jordskjelvet som rammet Haiti på 7,0.

CNN melder at episenteret er i Libertador General Bernardo O'Higgins-regionen, ved byen Rancuaga. Byen ligger rundt 150 kilometer sørvest for Santiago. Dybdene på skjelvene skal ifølge amerikanske geologer fra USGS ha vært mellom 30 og 45 kilometer under jordens overflate.

Betydelige skader
Chiles nye president Sebastian Pinera sier ifølge Reuters at Rancuaga skal ha fått «betydelige skader» som en konsekvens av skjelvet.

Dette er det kraftigste skjelvet siden landet ble rammet av et av tidenes kraftigste jordskjelv 27. februar med en styrke på 8,8. Som en følge av skjelvet og den følgende tsunamien omkom minst 497 personer og fortsatt er et hundretalls mennesker savnet.

Under innsettelsesseremonien
Skjelvet skal ifølge Reuters ha slått til mens landets nye president Sebastian Pinera skulle sverges inn under en seremoni i hovedstaden. Innsettelsen skal å fortsatt etter skjelvet uten nevneverdige problemer.

I Santiago skal bygningene ha ristet, etter at i alt tre skjelv ble registrert litt før og litt etter klokken 16 norsk tid. De to minste skjelvene hadde styrke på 6,9 og 6,0.

Ifølge den chilenske marinene er det nå utstedt et tsunamivarsel, melder Reuters.

Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) på Hawaii har på sin side uttalt at «en destruktiv tsunami i Stillehavet ikke er forventet». Det presiseres samtidig at et skjelv av denne størrelsen noen ganger kan skape lokale flodbølger som kan være ødeleggende for områder langs kysten som ligger mindre enn 100 kilometer fra episenteret.

Får nødhjelpsros

Chilenske myndigheter har denne uken identifisert 279 personer etter jordskjelvet i slutten av februar, men fortsatt er det hundrevis av ofre som fortsatt er uidentifisert.

Landet er på ingen måte ferdig med de enorme ødeleggelsene etter det kraftige februarskjelvet, men eksperter på katastrofeberedskap roser nå hjelpearbeidet i Chile. Utenlandsk hjelp ble bedt om å dekke spesifikke behov, veier ble raskt lappet sammen og landets militære håndterte logistikken så effektivt at 12.000 tonn med nødhjelp ble fordelt i løpet av ti dager.

Flere sykehus ble ødelagt, men etter at tsunamien trakk seg tilbake har få liv gått tapt, melder AP.

Ti dager etter skjelvet hadde også 90 prosent av boligene, i området som ble rammet av katastrofen, fått tilbake strømmen og samtidig tilgang på vann.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere