Gå til sidens hovedinnhold

Nytt norsk fredsforsøk på Sri Lanka

Norge gjør et nytt forsøk på å få fredsprosessen på Sri Lanka tilbake på sporet. Statssekretær Vidar Helgesen (bildet) og Erik Solheim besøker landet i midten av september.

Sammen med Japan er Norge den største pådriveren i forhandlingene for fred på Sri Lanka, der våpenhvilen mellom tamilske opprørere og regjeringen er ytterst skjør.

17. september vil Vidar Helgesen og Erik Solheim innlede et tre dagers langt besøk i landet for å få fredsprosessen på fote. Forhandlingene har ligget døde siden april. Allerede neste uke kommer en japansk utsending til øya for å megle mellom partene.

- Alle disse besøkene vil være nyttige for å drive fredsprosessen framover, sier G. L. Peiris som er forhandler for regjeringen.

Helgesen og Solheim kommer trolig til å ta opp brudd på våpenhvilen som regjeringen hevder opprørsgruppen De tamilske tigrene har stått for. Tamiltigrene er blitt anklaget for drap på mer en 40 politiske rivaler, muslimske sivile samt politifolk og militære etterretningsutsendinger, skriver AFP.

Ifølge Peiris kommer Tamiltigrene til å svare på et forslag fra regjeringen om en midlertidig administrasjon for landets krigsherjede nordøstre del, før eventuelle nye samtaler, innen slutten av september.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget