Den vesla jenta Asel ble født 47 minutter over midnatt på første nyttårsdag i Wien, og ble dermed erklært som nyttårsbarn i den østerrikske hovedstaden.

Bilder av nyttårsbarnet sammen med de nybakte foreldrene, prydet flere østerrikske aviser første nyttårsdag. Men istedenfor lykkeønskninger og gratulasjoner, ble jenta og de nybakte foreldrene møtt med hatefulle, rasistiske meldinger i kommentarfeltet i ulike nettaviser, deriblant Heute.

«Jeg håper på krybbedød,» lyder én av de hatefulle meldingene.

«Deporter avskummet umiddelbart,» lyder en annen hatefull melding, ifølge The New York Times.

Her kan du selv se en tweet som gjengir hatytringene mot nyttårsbarnet:

Flere veldedige organisasjoner i Østerrike reagerer kraftig på mottakelsen jenta fikk, og sier de aldri har opplevd lignende hatytringer rettet mot et nyfødt barn.

- Allerede i løpet av den første timen av livet, ble denne søte jenta offer for en utrolig bølge av voldelige og hatefulle meldinger på Internett, skriver generalsekretæren i den romersk-katolske hjelpeorganisasjonen Caritas i Wien, Klaus Schwertner, på Facebook.

- Dette er en helt ny dimensjon innen netthets, det å sikte seg inn på en uskyldig nyfødt, skriver han.

Les også: FA etterforsker anklager om rasisme under Merseyside-derbyet

- Skulle være en solskinnshistorie

Østerrike-kjenner og professor ved Høgskolen i Østfold, Elin-Sofie Nesje Vestli, og befinner seg i Østerrike og har fått med seg saken som har preget nyhetsbildet.

- Jeg tror generelt at det var mange her i Østerrike som ble sjokkert over at nyttårsbarnet ble møtt på denne måten, sier Nesje Vestli til Nettavisen.

- Moren hadde tildekt hår på bildet. Det var tydeligvis det som satte dette litt i gang, sier Nesje Vestli.

- Dette skulle være en solskinnshistorie. Jeg synes det er forferdelig trist og fullstendig unødvendig. Dette er et lite barn som skal vokse opp i Østerrike. Det er sikkert mange andre barn med annen etnisk bakgrunn i Østerrike som kan identifisere seg med dette. Så dette er ikke tjenlig for integreringen, for å si det sånn, sier hun.

Nesje Vestli tror ikke fenomenet netthets er større i Østerrike enn i andre europeiske land.

- Jeg tror ikke folk i Østerrike er mer rasistiske enn i mange andre europeiske land. Du kunne sikkert funnet noe tilsvarende i andre land når det gjelder kommentarfelt, som er ganske grumsete de fleste steder, sier hun

Postet «hjerter» og gratulasjoner

Generalsekretæren i hjelpeorganisasjonen Caritas ville snu denne hatefulle mottakelsen til den nye verdensborgeren, og oppfordret sine Facebook-venner til å heller vise sin støtte til den nybakte familien. Innen torsdag hadde 10.000 personer delt Facebook-innlegget hans, og 17.000 personer hadde postet «hjerter», samt gratulasjoner og støttende ord.

«Velkommen til verden, vesla. Måtte livet ditt bli velsignet med kjærlighet og fred. Jeg vet at det ikke alltid virker sånn, men det er så mye skjønnhet og kjærlighet i verden. Jeg sender deg mye kjærlighet,» skriver Liesbeth Halbertsma på Facebook.

Avisene har i ettertid fjernet mange av de hatefulle ytringene i kommentarfeltene, og undersøker om de kan være lovstridige.

- Økning av rasistisk netthets

Barbara Unterlechner er direktør for Gegen Hassim Netz, som jobber mot netthets. Hun sier Østerrike har opplevd en enorm økning av rasistisk netthets, etter at landet opplevde en tilstrømming av flere hundre tusener flyktninger for to år siden.

Mer enn 145.000 mennesker fra Syria, Irak og Afghanistan har søkt asyl i Østerrike siden 2015, ifølge offisielle tall, skriver The New York Times.

- En viss stereotyp rundt muslimer har blitt mer og mer vanlig på sosiale medier. Det er ingen forskjell på flyktninger eller dem som bærer hodesjal, men alle som tilsynelatende er muslim, blir stemplet som en fiende av vår kultur, sier Unterlechner til avisen.

- Hatytringer er til syvende og sist et sosialt problem som ikke alltid kan bli løst av loven, sier hun.

Østerrike hadde parlamentsvalg i fjor høst, noe som blant annet resulterte i at det høyrenasjonalistiske Frihetspartiet (FPÖ) kom inn i regjering. Regjeringen har tatt til orde for å kutte på pengestønader til flyktninger.