RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nyttårsfeiring verden rundt

Foto: Kin Cheung (Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Terrorfrykt synes ikke å ha lagt noen demper på nyttårsfeiringen. Millioner av mennesker over hele verden hilser det nye året velkommen, og så langt er det kommet få rapporter om alvorlige hendelser.

Den alvorligste hendelsen nyttårsaften skjedde på Filippinene. 15 personer omkom i en brann som ble antent av en kinaputt som ble tent på i forbindelse med nyttårsfeiringen.

I Norge har det vært noen mindre branner som ikke har ført til personskader.

En million i havna
Sydney var den første storbyen som kunne hilse det nye året velkommen. Rundt en million mennesker samlet seg i havneområdet for å se det storslåtte fyrverkeriet. Over 40.000 mennesker i 4000 båter nøt synet fra vannet.

Også i Shanghai og en rekke andre steder på den sørlige halvkulen er millioner av mennesker ute i gatene for å feire det nye året.

Terrorfrykt
Over store deler av verden preges feiringen av terrorfrykt. Etterretningsrapporter tyder på at det kan komme et stort terroranslag mot de store folkemengdene som samles i verden store byer for å feire inngangen til det nye året.

I Indonesia strømmet store folkemengder ut i gatene for å markere slutten på et år som har vært kjennetegnet av vold og terrorisme. På tross av advarsler fra politi og den amerikanske ambassaden om at det er økt risiko for angrep fra al-Qaida og gruppen Jemaah Islamiya, oppsøkte 300.000 mennesker Jakartas gater, hvor et angrep mot byens Marriott-hotell krevde 12 liv i august.

På Bali strømmet tusenvis av mennesker ut på torget i byen Puputan. Det er litt over et år siden to bombeangrep krevde drepte 202 mennesker på ferieøya.

Høy beredskap
I London var 100.000 mennesker ventet til sentrum. 3000 politifolk er kalt ut for å jobbe ekstra i forbindelse med feiringen. Beredskapen på de britiske øyene er høy etter meldinger om et mulig terrorangrep nyttårsaften.

Også i USA er sikkerheten kraftig skjerpet. Midlertidige flyrestriksjoner er innført over enkelte amerikanske byer, melder BBC. Tiltakene kommer som følge av at USA 21. desember hevet beredskapsnivået til orange, som er det nest høyeste nivået.

I New York ble den største sikkerhetsoperasjonen siden terrorangrepene 11. september 2001 forberedt.

Feirer som vanlig
Imidlertid ser det ut til at folk både i Asia og i resten av verden gir blaffen i advarslene og drar ut i gatene for å feire som vanlig. Myndighetene antar at så mange som 700.000 mennesker vil trekke til sentrum av New York når det nærmer seg midnatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere