RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
EBOLA-FRYKT: Jeff Hulbert fra Maryland demonstrerte denne uken for reiseforbud fra Vest-Afrika utenfor Det hvite hus i Washington. President Barack Obama sier dette er tiltak som ikke har noe for seg.
EBOLA-FRYKT: Jeff Hulbert fra Maryland demonstrerte denne uken for reiseforbud fra Vest-Afrika utenfor Det hvite hus i Washington. President Barack Obama sier dette er tiltak som ikke har noe for seg. Foto: Jim Bourg (Reuters)

Obama: - Ingen grunn til ebola-hysteri

Sist oppdatert:
President Barack Obama ber amerikanerne roe seg og ikke gi etter for ebolafrykt.

4555 personer er så langt døde av ebolaviruset, og det er meldt om 9216 smittetilfeller, i hovedsak i Vest-Afrika. Men ebolapanikken har også  nådd USA, der det er meldt om ett dødsfall og to kjente smittetilfeller. Lørdag gikk USAs president Barack Obama ut og ba amerikanerne roe seg.

Følg ebolasituasjonen direkte på Nettavisen

- Dette er et alvorlig utbrudd, men vi kan ikke gi etter for hysteri eller frykt - det vil bare gjør det vanskeligere å nå fram med presis informasjon. Vi må legge fakta til grunn.

Det sa Obama i en radiotale lørdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Slo alarm da kvinne kastet opp

Fredag var det en rekke tilfeller av falsk ebola-alarm i USA, blant annet ved forsvarshovedkvarteret Pentagon. Der ble en av inngangene stengt etter at en kvinne kastet opp på parkeringsplassen. Myndighetene fant i etterkant ingen spor av ebola.

FULL ALARM: Full smittealarm utenfor Pentagon fredag der en kvinne ble syk. Det viste seg at det ikke var snakk om ebola.


En død, to smittet

Obama understreket i sin tale at USA ikke har noe ebolautbrudd. En mann fra Liberia døde av viruset 8. oktober og to amerikanske sykepleiere er smittet og får behandling.

- Reiseforbud gjør vondt verre

Presidenten sa videre at et reiseforbud fra Vest-Afrika har lite for seg.

- Vi kan ikke bare stenge døra for Vest-Afrika. Å forsøke å stenge av et område i verden på den måten, selv om det var mulig, vil bare gjøre situasjonen verre, sa han, ifølge Reuters.

Fredag utnevnte Obama Ron Klain, en jurist med lang politisk erfaring, til å overvåke amerikanske myndigheters ebolainnsats.

Hør Obamas radiotale om ebola her:


4555 døde

et pågående ebolautbruddet, som startet i Vest-Afrika i mars og særlig har rammet Liberia, Sierra Leone og Guinea, har så langt kostet 4555 mennesker livet, ifølge de siste tallene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) fredag.

Antallet smittetilfeller - både mulige, mistenkte og bekreftede - er så langt 9216 fordelt på sju land; Guinea, Liberia, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Spania og USA.

Les også: - Det var dette som ikke skulle skje

Mens Obama-administrasjonen får kritikk på hjemmebane for å gjøre for lite, er WHO skytset rettes mot internasjonalt. Organisasjonen Leger Uten Grenser - som har stått i frontlinjen for å slå ned ebolautbruddet - er blant dem som har sagt at WHO hadde kunnskapen og kompetansen til å handle tidlig, men at de brukte for lang tid.

Vil legge fram rapport

Lørdag lovet WHO at de - så snart situasjonen er under kontroll - skal legge fram en fullstendig rapport over hvordan de har håndtert krisen.

Canada kunngjorde lørdag at de vil sende av gårde 800 doser med sin nyutviklede og uprøvde ebolamedisin mandag. WHO skal konferere med de verst rammede landene og finne ut hvordan medisinen skal brukes. Vaksinen gjennomgår nå kliniske tester ved et forskningsinstitutt i USA, melder Reuters.

Les også: Norsk kvinne ble trolig ebolasmittet i pasientmottak

Ebola 2014: Smittetilfeller og døde | Create Infographics


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere