RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama: - Putin liker å spille tøff

Foto: JEWEL SAMAD (Afp)
Sist oppdatert:
Barack Obama sier forholdet til Vladimir Putin er bra.

Washington (NTB-AFP-Reuters): Vladimir Putin liker å spille tøff og blasert, men det er bare hans stil, beregnet på et hjemlig publikum, sier USAs president Barack Obama om sin russiske kollega.

- Jeg ville ikke kalle forholdet mellom oss iskaldt, sa Obama i et intervju med Bob Costas i TV-kanalen NBC i forbindelse med vinter-OL i Sotsji.

- Han har en stil der han liker å sitte der og se ut som han kjeder seg når vi har offentlige opptredener sammen. Jeg oppfatter det som at det et ledd i hans politiske spill på hjemmebane der han gjerne vil framstå som tøff, sier Obama i intervjuet som sendes fredag kveld.

- Amerikanske politikere har en litt annen stil. Vi liker å smile litt innimellom, sa han videre.

Knuter på tråden
Obama avlyste et besøk i Moskva i fjor etter at Russland ga den spionanklagede varsleren Edward Snowden asyl, og de to er også uenige om borgerkrigen i Syria.

Etter å ha drøftet Syria på et møte i juni i fjor så de to begge ut som de gjerne ville vært et helt annet sted enn på pressekonferansen de var på sammen.

Både da og ved flere andre anledninger har de begge sittet stivt og stirret rett fram, uten smil og uten å vise varme for hverandre.

Men til tross for uenighetene sier Obama at de to alltid fokuserer på saker av gjensidig interesse der de kan samarbeide, når de snakker sammen.

- Virkeligheten er at når vi møtes, er det mye meningsutveksling, overraskende mye humor, og gjensidige innrømmelser. Han har alltid behandlet meg med stor respekt, sier Obama.

Samarbeider mot terror
Han sier at amerikansk og russisk politi, militære og etterretning har vært i kontinuerlig kontakt for å sikre at vinter-OL går trygt for seg.

- Russerne har opplagt en enorm interesse i å hindre enhver type terrorhandling eller vold under OL, og de har satt inn mye ressurser for å lykkes, sier han.

I intervjuet sa han ikke rett ut at OL blir fullstendig sikret, men i et intervju tidligere denne uka sa han at det ville bli trygt.

USA har likevel bedt amerikanske statsborgere ta ekstra forholdsregler, og flere amerikanske krigsskip er stasjonert i Svartehavet i tilfelle det blir nødvendig å evakuere.

Torsdag innførte amerikanske myndigheter også et midlertidig forbud mot flytende væsker i håndbagasjen på fly til Russland.

Homofile invitert
I intervjuet gjorde Obama også et poeng ut av at han har inkludert flere åpent homofile og lesbiske idrettsfolk i den offisielle amerikanske delegasjonen for å vise at USA ikke finner seg i diskriminering i idrett eller andre områder.

Kommentaren kom etter at den russiske visestatsministeren Dmitrij Kozak advarte både tilskuere og deltakere mot å fremme homofile rettigheter under OL.

- En av de vidunderlige tingene med OL er at du skal dømmes etter det du oppnår, uansett hvor du kommer fra, hvordan du ser ut og hvem du elsker. Det mener jeg er i overensstemmelse med den olympiske ånd, sier han.

Obama har tatt med i delegasjonen til åpningsseremonien den homofile kunstløperen Brian Boitano og den lesbiske hockeyspilleren Caitlin Cahow. Tennislegenden Billie Jean King skulle også være med, men måtte bli hjemme fordi moren er syk. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere