RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama avlyser møte med Putin

Foto: Reuters / Scanpix
Sist oppdatert:
USAs president Barack Obama har avlyst et planlagt møte med Russlands president Vladimir Putin i Moskva i september.

USA er ikke ferdig med Snowden-saken og avlyser Barack Obamas møte med Vladimir Putin i Moskva. Obama tar heller turen til Sverige, og russerne er skuffet.

Blant årsakene USA viser til når Obama avlyser det planlagte møtet i september, er Russlands avgjørelse om å gi asyl til varsleren Edward Snowden.

Obama vil fortsatt delta på det planlagte G20-toppmøtet i Russland, melder NBC. Men i stedet for det bilaterale møtet med Putin legger Obama veien om Sverige, det første besøket av en amerikansk president hos svenskene siden 2001.

Mens statsminister Fredrik Reinfeldt ser fram til besøk, erklærer russerne seg skuffet.

Obamas invitasjon står imidlertid fortsatt ved lag, sier Putin-rådgiveren Jurij Usjakov. Han sier at Kreml går ut fra at avlysningen skjer som en følge av beslutningen om å gi Snowden asyl. Dette viser at USA ikke er rede til å ha «jevnbyrdige relasjoner», mener han.

– Vi er innstilt på å samarbeide med de amerikanske partnerne videre om alle nøkkelsaker på den bilaterale og multilaterale dagsordenen, sier Usjakov ifølge nyhetsbyrået AFP.

Flere stridsspørsmål
– Årsaken til Obamas avlysning av møtet med Putin er nok først og fremst Snowden-saken. Men denne kommer på toppen av andre stridsspørsmål mellom USA og Russland, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt NUPI til NTB.

Blant disse spørsmålene er USAs planer om utplassering av et såkalt rakettskjold i Russlands nærområde, planer som har vakt sterk misnøye i Russland. Det hersker også uenighet i en rekke andre spørsmål, framholder Lodgaard.

– Vi jobber fortsatt med Russland i saker der vi har felles synspunkt. Men det var presidentens og hans sikkerhetsrådgiveres helt klare oppfatning at et møte ikke gir noen mening slik klimaet er nå, sier den amerikanske sikkerhetsrådgiveren Ben Rhodes til nyhetsbyrået AP

Talsmann Jay Carney i Det hvite hus viser også til mangel på fremskritt knyttet til menneskerettsspørsmål, til handelsuenigheter og til globale sikkerhetsspørsmål når han forklarer avlysningen.

Fikk asyl
Varsleren Edward Snowden fikk ett års midlertidig asyl i Russland i forrige uke. Da kunne han forlate flyplassen i Moskva etter å ha sittet i transittområdet siden 23. juni.

Varsleren er ettersøkt for spionasje i USA etter å ha offentliggjort dokumenter om etterretningsbyrået NSAs teknologi som brukes for å overvåke blant annet epost og sosiale medier.

Kort tid før nyheten om det avlyste Putin-møtet bekreftet Obama i et intervju med den amerikanske TV-verten Jay Leno at han fortsatt vil være til stede på G20-møtet som skal finne sted i Russland 5. og 6. september september.

Budskap
Men Obama advarte om at han vil ha et tydelig budskap til Russland i fremtiden.

– Det hender de faller tilbake til tankegangen fra den kalde krigen og mentaliteten fra den kalde krigen. Det jeg stadig sier til president Putin, er at dette er ting som ligger bak oss, sa Obama.

– Det er ingen grunn til at vi ikke skal være i stand til å samarbeide mer effektivt enn vi gjør, sa den amerikanske presidenten.

Tidligere har også senator John McCain uttalt at Russlands avgjørelse om å gi Snowden asyl vil måtte føre til «fundamentale endringer i vårt forhold til Russland.»

– Russlands handling i dag er en skam og et bevisst forsøk på å ydmyke USA. Det er et slag i ansiktet på alle amerikanere, sa McCain. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere