*Nettavisen* Nyheter.

Obama ble rørt til tårer

Foto: JEWEL SAMAD (Afp)

En forsonende Barack Obama tok et oppgjør med debatten som har blusset opp etter massakren i Tucson.

13.01.11 21:31

President Barack Obama avla et besøk til Tucson onsdag kveld hvor han og førstedame Michelle deltok på en minnestund for ofrene etter lørdagens massakre.

Seks mennesker ble drept og 14 skadd da Jared Loughner (22) åpnet ild mot kongressmedlem Gabrielle Giffords og resten av folkemengden under et folkemøte.

Mer enn 14.000 mennesker hadde møtt fram på minnestunden.

- Jeg har ingen ord som kan fylle det plutselige tomrommet som er blitt revet ut av hjertene deres, sa Obama under minnestunden

- Men i en tid der vår diskurs har blitt kraftig polarisert – og i en tid der vi er altfor ivrige etter å rette skyld for alle verdens problemer mot dem som tenker annerledes enn oss selv, så er det viktig at vi stopper opp et øyeblikk og forvisser oss om at vi snakker med hverandre på en måte som helbreder, og ikke skader, sa Obama.

- Vokte oss mot enkle forklaringer
Obama kritiserte også debatten som har blusset opp i kjølvannet av massakren, hvor flere aktører hevder at tøff politisk retorikk kan ha vært et utslagsgivende motiv for attentatet.

- Grusomme ting skjer, og vi må i etterkant vokte oss mot enkle forklaringer, sa Obama.

Flere kritiske røster på venstresiden har blant annet rettet krass kritikk mot Sarah Palin og Tea Party-bevegelsen, for å ha oppmuntret til vold i den tøffe retorikken som er brukt overfor politiske motstandere.

- Gabby åpnet øynene sine
Videre påpekte Obama at det var umulig å vite med sikkerhet hva som kunne ha avverget massakren. Han brukte også tid på å hylle hverdagsheltene som hindret attentatmannen fra å lade om våpenet sitt, noe som trolig reddet flere menneskeliv.

Les også: - Dø, din kjerring!
Les også: - Obama må også ta skylden

Obama besøkte også den skadde Griffords og ektemannen på sykehuset i Tucson. Han tilbrakte ti minutter sammen med den skadeskutte demokraten, som ble skutt i hodet og trolig var hovedmålet for attentatet.

- Gabby åpnet øynene sine, så jeg kan forsikre dere om at hun vet at vi er her. Hun vet at vi elsker henne. Og hun vet at vi føler med henne gjennom den utvilsomt vanskelige reisen hun har foran seg, sa Obama.

Hyllet drept niåring
Ni år gamle Christina Taylor Green var det yngste offeret i massakren. Obama ble rørt til tårer da han snakket om jenta i talen under minnestunden.

- Jeg vil at vi skal leve opp til hennes forventninger. Jeg vil at vi skal få et så godt demokrati som hun ville ha ønsket seg, sa han.

Loughner risikerer dødsstraff dersom han blir funnet skyldig for alle tiltalepunktene.

Les også: - Du kan bli henrettet for dette

Kilder: BBC, Associated Press

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.