RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama gir 285.000 i erstatning til afghanere

Foto: Allauddin Khan
Sist oppdatert:
Deler ut store erstatninger til de etterlatte etter massedrapet for to uker siden.

Amerikanske myndigheter har utbetalt 50.000 dollar (vel 285.000 kroner) i erstatning for hvert av ofrene etter massakren sør i Afghanistan for to uker siden, melder AP.

Pengene er utbetalt direkte til de etterlatte, og de er blitt fortalt at pengene kommer fra president Barack Obama.

De som ble skadet i forbindelse med massakren har fått 11.000 dollar (62.000 kroner) i erstatning.

Pleier sårene
De uvanlig høye erstatningsutbetalingene er Det hvite hus sitt siste trekk for å pleie det stadig dårlige forholdet med det afghanske folk. Etter massakren er afghanernes tillit til USA blitt svært svekket.

Fra tid til annen offentliggjøres erstatningsutbetalinger til sivile afghanere som er rammet av krigshandlinger. I 2010 fikk etterlatte i Helmand-provinsen mellom 1500 og 2000 dollar i erstatning for hvert tap, og hardt skadde fikk mellom 600 og 1500 dollar, ifølge AP.

Drepte barn og kvinner
Det var natt til søndag for to uker siden at den amerikanske sersjanten Robert Bales, gikk fra hus til hus og drepte 16 sivile afghanere. Husene lå i nærheten av den amerikanske militærbasen i Kandahar-provinsen. Flertallet av de drepte var kvinner og barn.

Risikerer dødsstraff
Etter drapene gikk sersjant Bale tilbake til militærbasen og fortalte sine kolleger hva som hadde skjedd og overga seg. I etterkant skal Bale ha forklart at han ikke husker massakren.

Ifølge USAs forsvarsminister Leon Panetta, vil sersjanten bli stilt for en militær domstol i USA, og risikerer dødsstraff.

- Krig er helvete. Denne typen hendelser vil finne sted, og de finner sted i enhver krig. Det er grufulle hendelser. Men det er ikke første gang vi ser slike hendelser, og det er sannsynligvis heller ikke siste, har Leon Panetta uttalt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere