Gå til sidens hovedinnhold

Obama: - Jeg gjorde en tabbe

To av Barack Obamas utvalgte måtte tirsdag trekke seg på grunn av skatteunndragelser.

Tirsdag ble det klart at både Tom Daschle, som var tiltenkt posten som helseminister, og Nancy Killefer, som skulle lede effektiviseringen av den statlige administrasjonen, nå trekker seg. Begge ble felt av manglende skattebetaling.

«I screwed up», var uttrykket presidenten selv brukte i et intervju med TV-kanalen CNN tirsdag.

Oops 1
Barack Obama hadde ønsket den tidligere senatoren Tom Daschle som helseminister i sin regjering. Tirsdag sa Daschle at han trekker seg som kandidat til helseminister. Årsaken er at han ikke ønsker at hans skatteproblemer skal bli et tema for den nye regjeringen. Daschle sa mandag at han var «flau og skuffet» over at han skyldte mer enn 120.000 dollar i skatt. Kort tid før han ble nominert til minister, meldte Daschle selv fra om at han ikke hadde betalt nok skatt.

Samtidig ble det klart at Daschle de siste to årene har tjent mer enn 200.000 dollar på foredrag til aktører i helsesektoren som han nå skulle endre.

Den amerikanske kongressen skal godkjenne toppene i staben som Barack Obama velger. Dermed måtte Daschle svare for seg i en lukket høring i finanskomiteen i Senatet mandag.

Tirsdag ble det altså kjent at han trekker seg. Årsaken er altså de tidligere skatteunndragelsene, og mulig interessekonflikt i jobben som helseminister.

I sier Barack Obama at han aksepterer Daschles avgjørelse «med beklagelse og sorg».

Oops 2
Nancy Killefer var ønsket av Barack Obama i en nyopprettet post i Det hvite hus. Hun har vært sjef i konsulentselskapet McKinsey & Co. Under Clinton-administrasjonen jobbet hun i finansdepartementet. Hun skulle nå effektivisere den offentlige administrasjonen.

Men Killefer hadde ikke betalt arbeidsløshetsskatt for hushjelpen hun har i sitt hjem i Washington D.C. I et brev til Barack Obama tirsdag, skriver Killefer blant annet:

- Jeg forstår at din agenda, og pliktene som møter din effektiviseringsoffiser, er presserende. Jeg har også innsett at under de rådende omstendigheter vil mine personlige skattespørsmål når det gjelder D.C arbeidsløshetsskatt kunne bli brukt til å skape nettopp den distraksjonen og forsinkelsen som må unngås. På grunn av dette må jeg be dem om å trekke mitt navn fra nominasjonen.

Oops 3
I januar, før Barack Obama ble innsatt som president, måtte hans tiltenkte handelsminister, New Mexico guvernøren Bill Richardson, trekke seg på grunn av problemer med sine økonomiske bidragsytere. En offentlig granskning startet da undersøkelser for å avklare om hans økonomiske bidragsytere hadde fått betaling fra Richardson i form av en lukrativ handelsavtale med myndighetene.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her