RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SAUL LOEB (AFP)

Obama likevel til København

Sist oppdatert:
USAs president kommer til klimatoppmøtet.

Barack Obama kommer til København den 9. desember, dagen før han skal motta fredsprisen i Oslo rådhus, melder Jyllands-Posten.

Klimatoppmøtet varer fra 7. til 18. desember, men Obama vil kun være tilstede på møtet den 9. desember.

Amerikanske medier har tidligere skrevet at Obama trolig ikke kommer til klimatoppmøtet, men han har selv sagt at han vil møte opp i København dersom han tror at dette vil bidra med å få på plass en klimaavtale.

Først onsdag ble den endelige avgjørelsen offentliggjort.

Lite å stille med
USA har ennå ikke vedtatt noen nasjonal klimalov, og dermed har den amerikanske delegasjonen lite å stille med under forhandlingene i København. Dermed vil delegasjonen sannsynligvis forholde seg til et forslag som blir behandlet i Kongressen.

Forslaget innebærer en reduksjon på utslippene med 17 prosent innen 2020 med utgangspunkt i 2005.

Dette utslippsmålet er langt fra ambisiøst nok dersom verden skal klare å nå FNs togradersmål.

Andre besøket
Dette blir andre gangen at Obama besøker den danske hovedstaden. Presidenten avla et kort besøk den 2. oktober i forbindelse med Den internasjonale olympiske komités kunngjøring av hvilken by som får tildelt OL i 2016.

Obama måtte som kjent vende tomhendt hjem, ettersom Rio de Janeiro fikk sommerlekene, og ikke Chicago som Obama hadde kjempet for.

Om lag 65 statsoverhoder ventes å delta på toppmøtet.

- Positivt
Silje Lundberg i Natur og ungdom er glad for at Obama har bestemt seg for å komme til København.

- Det er på sin plass at han kommer til København når man har vår tids viktigste avtale som må komme i havn, sier hun til Nettavisen.

Hun mener likevel det viktigste er om USA begynner å vise handling i klimaspørsmålet, og Obamas besøk til København signaliserer hvert fall at det er vilje.

- Jegg tror det skal godt gjøres at USA skal lede an når det gjelder klimakutt, men at Obama nå kommer til Kløbenhavn viser jo en større vilje, sier Lundberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere