RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama mangler én stat

Sist oppdatert:
- Barack Obama kan avgjøre valget allerede før middag, mener USA-ekspert.

Søndag er det ventet at USAs tidligere utenriksminister Colin Powell vil gi sin støtte (såkalte endorsments, red.anm.) til Barack Obama. Det kan bli Obamas nådestøt til McCain drøyt to uker før presidentvalget står.

- Powell står så sterkt og nyter så stor respekt blant amerikanerne at han kan trekke noen av de usikre velgerne over på Obamas side, sier NUPI-forsker Halvard Leira til Nettavisen.

- Må vinne her
Leira sier han vil bli overrasket om Obama ikke vinner presidentvalget. Det med bakgrunn i at Obama har en stat han må vinne, i tillegg til de statene som regnes som sikre stater for ham.

- Obama ligger an til å vinne de såkalte Kerry-statene, altså statene som John Kerry vant ved forrige valg. Han vinner trolig også Iowa og New Mexico. Da vil Obama ha 264 valgmenn og mangler fem for å oppnå seier, sier Leira.

- I hvilke stater har han størst mulighet til å vinne?

- Slik det ser ut nå, er det Virginia eller Colorado. Vinner han en av disse, så er Barack Obama USAs neste president, sier Leira.

Obama har fått en nokså solid ledelse i begge statene og leder med rundt 5 prosentpoeng foran John McCain. Dersom Obama får eksempelvis Virginia, så vil han ha 277 valgmenn.

- Valget avgjøres tidlig
Dersom Obama vinner i Virginia, så kan valget være avgjort nesten før det virkelig er i gang. Virginia ligger på den amerikanske østkysten og er et av de første valgdistriktene som har resultatene klare. Det vet også amerikanske medier.

- Amerikansk media forbereder seg på at valget kan bli avgjort svært tidlig i år. Vinner Obama i Virginia, så kan egentlig valget være avgjort før amerikanerne rekker å spise opp middagen. Det står i kontrast til sist valg hvor man satt oppe til langt på natt før resultatet var klart, sier Leira.

- Sikrere for hver dag
Leira mener at desto nærmere vi kommer valgdagen 4. november uten at McCain-leiren får grep om mediedekningen, desto mer sannsynlig er det at han vil tape kampen.

- Det er så kort tid igjen til valget at enhver nyhetssyklus som kandidatene vinner, vil være til hjelp. Hvis McCain-leiren har tenkt til å vinne valget på saker, så har de dårlig tid. Hvis Colin Powell nå går inn med støtte, så vil det være nok til å holde McCain utenfor medienes søkelys i tre-fire dager, Leira.

- Jeg blir sikrere for hver dag som går om at Obama vinner valget, sier Leira.

Leira understreker likevel at det har skjedd store omveltninger før og det kan skje igjen.

- I amerikansk politikk er ingenting sikkert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere