*Nettavisen* Nyheter.

Obama møtte pårørende etter massakren

President Barack Obama talks to Aurora, Colo., Police Chief Dan Oates, left, after making a statement from the University of Colorado Hospital in Aurora, Colo., Sunday, July 22, 2012. Obama visited with families of victims of the movie theater shooting as well as local officials. Sen. Mark Udall, D-Colo., center, watches. Foto: Susan Walsh (Ap)

- Jeg kommer til dem ikke først og fremst som president, men som far og ektemann.

24.07.12 15:31

Søndag møtte Barack Obama pårørende etter Batman-massakeren. Det ble en tårevåt seanse med taler både fra presidenten og guvernøren, tre dager etter den grusomme massakren i kinosalen i Aurora.

Etter å ha personlig trøstet slektningene til de som ble drept, holdt Obama en tale på minnestuden som ble arrangert utenfor kommunesenteret i den lille byen Aurora utenfor Denver, med 325. 000 innbyggere.

Ondskap
- Jeg kommer til dem ikke først og fremst som president, men som far og ektemann, sa han til de tusenvis av menneskene som hadde møtt opp, og beskrev skyteepisoden som «ondskap,» ifølge BBC.

- Jeg hadde anledning til å gi dem noen klemmer og felle noen tårer, men også le litt sammen med dem mens familiene mintes de vidunderlige livene til sine kjære, sa han videre om besøket på sykehuset.

Den amerikanske presidenten benyttet også anledningen til å fortelle historien om 21 år gamle Stephanie Davies, som reddet bestevenninnen Allie Young sitt liv ved å legge press på skuddsåret i nakken hennes mens kulene haglet rundt dem i kinosalen.

- Takket være Stephanies heltemodige handlinger, hadde jeg nettopp en samtale med Allie og det kommer til å gå bra med henne. Jeg vet ikke hvor mange, uansett alder, som kunne gjort det Stephanie gjorde, sa presidenten.

Nektet å si navnet
Rett etter at presidenten hadde talt, jublet hele salen for politifolk, militære og andre tjenestemenn som kom hadde bidratt på den dramatiske dagen, og som hadde møtt opp for å minnes de som gikk tapt.

Gjerningsmannen, James Holmes, skal etter planen møte i retten mandag. Han skal ifølge politikilder ha vært lite samarbeidsvillig, skriver Sky News.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Larry Downing

Guvernøren leste opp navnene til alle de tolv som døde, og fikk applaus da han nektet å nevne gjerningsmannen ved navn, bare «mistenkt A».

Han understreket at det er de døde som skal prioriteres.

- Jeg nekter å si navnet hans høyt, sa Colorado-Guvernør John Hickenlooper til folkemassen.

Strengere våpenregler?
Skyteepisoden i Colorado på fredag har nok en gang aktualisert debatten om strengere våpenlover i USA.

Da Holmes ble arrestert, hadde han på seg 3 våpen, i tillegg til våpenet som ble funnet i bilen hans. Alle våpnene hadde blitt kjøpt på lovlig vis i løpet av de siste 60 dagene. Slikt blir det bråk av, selv i våpenglade USA.

Meningene er mange, og et av argumentene mot en lovendring, er at Anders Behring Breivik gjorde det han gjorde, til tross for Norges strenge våpenkontroll

- Den norske massemorderen var i et land med strenge våpenlover, og likevel greide han å få tak i utstyret som var nødvendig for å gjennomføre massedrap, har tidligere presidentkandidat og Arizona-senator John McCain uttalt, ifølge Reuters.

California-sentar Dianne Feinstein setter imidlertid spørsmålstegn med hva Holmes egentlig skulle med et magasin med 100 kuler.

- Du trenger det ikke for selvforsvar. Hvorfor trenger du et sånt våpen? Hvorfor er dette tilgjengelig? spør hun

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.