RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama og Huckabee vant i Iowa

Foto: Reuters/AP/Scanpix
Sist oppdatert:
Sørstatspastoren Mike Huckabee og senator Barack Obama er valgvinnerne i Iowa. Følg resultatene her.

Demokraten Barack Obama og republikaneren Mike Huckabee er vinnere etter nominasjonsvalget i Iowa natt til fredag, melder CNN. Obama ligger an til å få 38 prosent av stemmene i sin leir, sammenlignet med 30 prosent for John Edwards og 29 prosent for Hillary Clinton. Idet 92 prosent av stemmene på republikansk side var talt opp, lå Huckabee an til en oppslutning på 34 prosent.

Mitt Romney fikk 25 prosent av stemmene, Fred Thompson 13, McCain 13 og Ron Raul 10 prosent. Tidligere New York-borgermester Rudy Giuliani fikk bare 4 prosent oppslutning, ifølge CNN.

Mitt Romney pøste penger inn i Iowa-valget for å posisjonere seg som republikanernes favoritt, mens Rudy Giuliani knapt drevet valgkamp i Iowa. Natt til fredag er han i Florida for å drive valgkamp der.

Med støtte fra Chuck Norris
Det var en smørblid Huckabee som holdt takketalen sin i Iowa i 4-tiden natt til fredag. Med actionhelten Chuck Norris som støtte på scenen, sa Huckabee at det var et privilegium å vinne i delstaten.

- Jeg var ikke sikker på om jeg kunne elske noe så mye som mitt Arkansas (delstaten hvor Huckabee kommer fra, journ. anm.). Men nå elsker jeg virkelig Iowa, sa Huckabee fra talerstolen, og utløste en enorm spontantapplaus fra publikum.

Se video på TV 2 Sumo:(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

204371

- Sultne på forandring
På demokratenes side har CNN erklært Barack Obama som valgvinner. Med alle demokratenes stemmer talt opp, vinner Obama med god margin foran John Edwards og Hillary Clinton. Obama håper å bli USAs første afroamerikanske president, med dagens resultat ser det mye mer sannsynlig ut at han klarer det.

- Oppmøtet har åpenbart vært bedre enn noen kunne forvente. Jeg tror folk var sultne på forandring i dette landet, sier David Axelrod, Obamas ledende valgstrateg, etter at CNN fortalte ham at Obama ville bli utpekt som vinner.

Outsider
Huckabee har lenge vært omtalt som en outsider. Blant de republikanske presidentkandidatene hadde han kun tre prosent oppslutning i juli i år. Siden har han derimot gått som en rakett oppover meningsmålingene og truet storfavoritten Giuliani.

Men selv om Huckabee er enormt populær blant deler av befolkningen, er han sårbar foran et presidentvalg. I desember hentet Associated Press (AP) frem gamle uttalelser som skapte storm.

Da Huckabee stilte som kandidat til Senatet i 1992, sendte AP ham 229 spørsmål. Flere av disse var spørsmål om aids, og svarene Huckabee kom med er mildt sagt oppsiktsvekkende.

- Hvis de føderale myndighetene virkelig vil gjøre noe med aidsviruset, så må vi isolere de som bærer denne pesten, skrev presidentkandidaten i 1992.

Den tidligere Arkansas-guvernøren har heller ikke noe utenrikspolitisk erfaring, og han har blitt angrepet hardt for dette av sine republikanske motkandidater.

TV 2s Øyvind Brigg kommenterer USA-valget. Se video på TV 2 Sumo:

204396

Engasjerende
Illinois-senator Barack Obama var også en stund ansett som en outsider i presidentkampen. Den tidligere førstefruen Hillary Clinton ledet lenge soleklart på målingene, men den siste tiden har Obama kneppet inn på forspranget og enkelte steder passert Clinton.

Flere kommentatorer har påpekt at Obama måtte vinne i Iowa for å surfe videre på bølgen av popularitet. Alt tyder på at han gjør nettopp det, men i neste delstatsvalg, i New Hampshire, leder Clinton fremdeles.

Også Obama har måttet tåle knallhard kritikk for sin manglende utenrikspolitiske erfaring. Han har kun sittet i det amerikanske senatet siden 2004.

Komplisert
Stemmeprosessen i Iowa er alt annet enn lett forståelig. Faktisk er reglene for demokratenes caucus-velgere så kompliserte at kandidatene har lagt ut videoer på sine nettsider som forklarer prosessen, og det blir også avholdt kurs for hva man må gjøre på den store valgkvelden.

Demokratenes prosess er mest komplisert. Folk som vil stemme på en demokrat, må møte opp på lokalet til av de 1784-valgdistriktene. Der må Barack Obama-tilhengerne samle seg i et hjørne, mens tilhengerne til Hillary Clinton samler seg i et annet hjørne. I omtrent 30 minutter prøver hver gruppe å kapre stemmer til sin kandidat, og etter det blir stemmene talt opp. En kandidat som har under 15-25 prosent støtte (avhengig av distrikt), ryker ut.

Disse tilhengerne står da fritt til å støtte en annen kandidat. Når dette er ferdig, blir delegatene fra distriktet fordelt basert på oppslutningen til presidentkandidatene og sendt til caucus-valget for fylket og deretter for hele delstaten.

Republikanerne
For republikanerne er prosessen litt lettere å forstå. Her stemmer velgerne anonymt etter å ha hørt en presentasjon av de forskjellige kandidatene. Det republikanske partiet teller da opp stemmene og sender resultatet til sentralkontoret og pressen.

Hvem tror du vinner presidentvalget i USA?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere