RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
PRESIDENT Barack Obama holdt en følelsesladd tale fra Det hvite hus natt til fredag.
PRESIDENT Barack Obama holdt en følelsesladd tale fra Det hvite hus natt til fredag. Foto: Mandel Ngan (Afp / NTB scanpix)

Obama om masseskyting: - Et politisk valg vi har tatt

Sist oppdatert:
USAs president Barack Obama til knallhardt angrep på republikanerne etter masseskytingen i Oregon.

NEW YORK (Nettavisen): 10 personer er drept og sju såret etter at en 26 år gammel hvit mann gikk til angrep med skytevåpen på Umpqua Community College i Roseburg i Oregon torsdag.

Masseskytingen er den 295. i USA så langt i 2015.

President Barack Obama har for lengst fått nok av dette, men har så langt ikke klart å innføre strengere våpenlovgivning fordi republikanerne ikke aksepterer dette.

- Våre tanker og bønner er ikke nok. Det er ikke nok. Det fanger ikke den sorgen og den smerten vi bør føle, og det gjør ingenting for å stoppe at lignende ting skjer andre steder neste uke eller om et par måneder, sier Obama i en tale fra Det hvite hus.

Han legger til at det foreløpig er uvisst hvorfor gjerningsmannen begikk drapene. 26-åringen ble drept i skuddveksling med politiet, så det er heller ikke sikkert at vi noensinne får svaret på dette. Obama understreker imidlertid at alle som begår slike handlinger, er mentalt syke.

- Vi er ikke det eneste landet i verden som har folk med mentale sykdommer som vil skade andre mennesker, men vi er det eneste landet som ser sånne masseskytinger regelmessig, poengterer USAs president.

Obama legger ikke skjul på at han klandrer republikanerne for at våpen fremdeles er ekstremt lett tilgjengelig i USA.

- Dette er et politisk valg vi har tatt: Å oppleve slike ting som dette regelmessig. Jeg vet at jeg vil bli kritisert for å gjøre politikk ut av dette, men vi gjøre politikk ut av dette.

Nå oppfordrer Obama amerikansk presse til å skrive om hvor mange amerikanere som blir drept av terrorister sammenlignet med hvor mange som blir drept av skytevåpen.

Vel, i 2014 ble 18 personer i USA drept av terrorister, ifølge Global Terrorism Database, mens det ifølge Gun Violence Archive hittil i 2015 er 9940 personer som er drept av skytevåpen.

- Dette er ikke noe jeg kan forandre alene. Jeg må ha med meg kongressen, konstaterer Obama.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere