*Nettavisen* Nyheter.

Obama stenger Guantánamo

Foto: Charles Dharapak (AP)

President Barack Obama har beordret å stenge fangeleiren på Cuba.

22.01.09 22:09

Dette skal skje innen ett år, melder Sky News. Obama opplyste allerede første dag på jobb i Det hvite hus at de kontroversielle rettsprosessene i de militære domstolene på Guantánamo skulle stanses på ubestemt tid.

Prøvet for sivile domstoler
Men nå har han kunngjort at hele leiren skal avvikles. Det betyr at de rundt 250 fangene på Guantánamo Bay må bli løslatt eller prøvet for sivile domstoler på amerikansk jord.

- Guantánamo-leiren vil bli stengt innen ett år, sa Obama da han signerte dekretet.

I tillegg har Obama beordret en granskning av rettsprosessene i de militære domstolene, samt nedlagt forbud mot CIAs bruk av grove forhørsteknikker. Forhørsteknikkene som er blitt brukt på Guantánamo-fangene, er fra flere hold blitt ansett som ren tortur. Obama har også gitt CIA beskjed om å stenge samtlige fengsler for terrormistenkte i utlandet, ifølge en amerikansk tjenestemann.

Dermed tar Obama sterk avstand fra Bushs krigen mot terror-politikk og varsler en helt ny kurs i USAs utenrikspolitikk.

Men Obama lover at USA vil fortsette med bekjempelsen av terror.

- Budskapet vi nå sender ut til resten av verden er at USA har til hensikt å fortsette med den pågående kampen mot voldshandlinger og terrorisme, og det skal gjøres på en årvåken måte. Vi skal gjøre dette på en effektiv måte som kan forenes med våre verdier og idealer, sa Obama.

Presidenten varslet blant annet under valgkampen at han vil trappe opp innsatsen med å slå ned på al-Qaida i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan.

Se Obama signere her: (artikkelen fortsetter under).

HTML EMBED

Holdt fanget uten tiltale eller dom
Mer enn 800 menn og tenåringer har blitt plassert på Guantanamo siden fangeleiren ble åpnet i januar 2002. Majoriteten av dem har blitt holdt fanget uten noen tiltale eller dom, noe som bryter med de sivile rettsprinsippene.

George W. Bush har gjennom sine to presidentperioder fått enorm kritikk fra menneskerettighetsorganisasjoner for håndteringen av de terrormistenkte i fangeleiren.

Hva skal USA gjøre med fangene? Se videodebatt (engelskspråklig):

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.