Gå til sidens hovedinnhold

Obama tar til orde for ny tilnærming til konflikter

Sett landene i stand til å løse sine egne problemer. Det er president Barack Obamas oppskrift på hvordan NATO bør tilnærme seg truslene som preger vår tid.

Ved avslutningen av NATOs toppmøte i Warszawa lørdag forsøkte Obama å forklare hva hans strategi har vært gjennom de snart åtte årene han har sittet i Det hvite hus.

Les også: NATO vil begynne med opplæring av soldater inne i Irak

– Våre militæroperasjoner i Irak og Afghanistan i dag er grunnleggende annerledes enn krigene vi var involvert i da jeg startet min presidentperiode, sa Obama.

Det grunnleggende målet er i dag å inngå partnerskap som setter landene i stand til selv å sikre sine grenser og rykke terrortruslene opp med roten, forklarte han.

Se Natos egne bilder fra toppmøtet her og bildekavalkade nederst i saken

Blir i Afghanistan

Det NATO og USA forsøker å få på plass, er en helt ny tilnærming til konfliktløsning, ifølge Obama.

På toppmøtet i Warszawa ble det blant annet kunngjort at NATO blir værende i ett år til i Afghanistan. En styrke på 12.000 mann skal bidra til å gi opplæring til lokale sikkerhetsstyrker.

Ifølge Obama er dette et godt eksempel på at partnerskapene tar tid å utvikle.

– De har mye større kapasitet nå enn da jeg startet min presidentperiode, men de trenger fortsatt støtte. Det er et veldig vanskelig landområde, og det er et veldig fattig land, påpekte han.

Går inn i Irak

NATO vil nå begynne med opplæring av soldater inne i Irak, kunngjorde generalsekretær Jens Stoltenberg da NATO-toppmøtet gikk mot slutten av sin andre og siste dag.

– Vi skal begynne med opplæring og oppbygging av kapasitet i Irak, noe som er avgjørende i kampen mot ISIL. Vi vil også fortsette å lære opp hundrevis av irakiske offiserer i Jordan, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på alliansens toppmøte i Polen.

ISIL er et annet navn for ekstremistgruppen IS.

– Vi vil snart sende et lag til Bagdad for å begynne å planlegge, gi strategiske råd og gi støtte til reformer i sikkerhetssektoren, sa Stoltenberg.

Vil stabilisere

Ifølge Stoltenberg er målet at stabiliteten innad i NATO skal smitte over på områdene rundt.

For å få det til vil NATO bistå en rekke av landene i alliansens nærområder for å sette dem bedre i stand til å sikre seg selv og slå tilbake mot voldelig ekstremisme.

– I det lange løp er det mer effektivt å trene opp lokale styrker enn å utplassere våre egne soldater i store antall i kampoperasjoner, poengterte NATO-sjefen.

Realiteten er likevel at mens NATO ikke har hatt så store problemer med å svare med klassiske militære midler på utfordringene i øst, sliter alliansen med å finne rollen sin i sør. Der utspiller borgerkrigen i Syria og IS' herjinger seg like ved NATOs grenser, men alliansen har liten lyst til å gå militært inn og må hevde sin relevans på andre måter. (©NTB)

Se bildekavalkade fra Nato-toppmøtet (Bilder hentet fra Natos Flickr-konto).

Reklame

NÅ: Helly Hansen er i gang med Black Friday - opptil 50 % rabatt