*Nettavisen* Nyheter.

Obama til krig mot oljeprisen

Foto: Saul Loeb (Ap)

- Det er ingen som er i stand til eller tør å prøve på det, tror ekspert.

19.04.12 21:31

På tirsdag annonserte Barack Obama at han vil slå ned på det Det hvite hus kaller manipulasjon av oljemarkedet.

De siste månedene har oljeprisen steget jevnt og trutt til skyhøye nivåer. Et fant nordsjøolje koster omlag 120 dollar, noe som historisk er ekstremt høyt.

Planen er det Obamas siste forsøk på å adressere de høye bensinprisene i USA.

- På et tidspunkt der amerikanske forbrukere føler smerten ved pumpene, er det kritisk viktig å sørge for at ulovlig manipulasjon og svindel ikke bidrar til økte bensinpriser, sier Det hvite hus i en uttalelse.

- Vært sagt lenge
Torbjørn Kjus er oljeanalytiker i DnB markets. Han mener planene til Barack Obama er et politisk spill

- Det er ingenting amerikanerne hater mer enn høye bensinpriser. Nå nærmer det seg valg, og da må man vise at man gjør noe, så ikke bensinprisene blir enda høyere, sier Kjus til NA24.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK!

Han uttaler at det ikke er første gang politikere sier noe lignende.

- Det er ikke noe nytt at politikerne sier at de er ute etter å regulere oljemarkedet. Det har ligget i kortene at de gradvis ønsker å stramme inn og overvåke oljemarkedet. Men jeg regner ikke med at Obama er ute etter å hindre muligheten til å spekulere i priser, slik man for eksempel gjør i aksjemarkedet, sier oljeanalytikeren.

Torbjørn Kjus sier at det er svært vanskelig å manipulere oljemarkedet.

- Det er ingen som er store nok til å manipulere oljemarkedet. Skal man klare å dytte oljeprisen opp to-tre dollar, så man være villig til å kjøpe opp 20 millioner fat hver dag. Du kan tenke deg hvor mye penger det blir. Det er ingen som er i stand til eller tørr å prøve på det, forklarer oljeanalytikeren.

Tror oljeprisen faller
Kjus er uansett ikke særlig positiv til oljeprisens utvikling.

- Jeg tror den vil fortsette å falle, noe som skyldes svakere fundamentale forhold. Det har ikke noe å gjøre med sesongeffekter - man forventer at etterspørselen går ned i andre kvartal, sier Kjus.

- Men sammenlignet med i fjor, er forholdene svakere. Tilbudet fortsetter å øke, til tross for situasjonen i Iran. Tilbudet går opp, men etterspørselen går ikke opp like mye, utdyper oljeanalytikeren.

Urolige forhold i visse land, kan imidlertid føre til at oljeprisen stiger.

- Det er de geopolitiske forholdene som gjorde at oljeprisen var så høy, og det kan dytte prisen opp igjen - for eksempel hvis man frykter at krisen i Iran blir verre, forteller Kjus.

Vil bruke 300 millioner norske kroner
Obama har planer om å bruke 52 millioner dollar på endringene, som han foreslo på tirsdag. Planene innebærer fire punkter:

  1. Øke overvåkningen og staben ved Commodity Futures Trading Commission (overvåkningsorgan for råvarehandel) med seks ganger dagens nivå for å bedre forhindre markedsmanipulasjon.
  2. Øke utgiftene på teknologi for å gi bedre oversikt og overvåkning av energimarkedene.
  3. Øke sivile og strafferettslige reaksjoner mot firmaer som driver med markedsmanipulasjon fra 1 million dollar til 10 millioner dollar.
  4. Gi Commodity Futures Trading Commission fullmakt til å øke mengden av penger som en trader må ut med for å stå ved en handelsposisjon. Myndighetene tror at en slik regel kan bidra til å begrense forstyrrelser i energimarkedene.

Forslaget kommer etter at republikanerne presset Obama med sitt eget energiforslag. Debatten om temaet vil sette republikanerne, som klandrer Obama for de høye bensinprisene, opp mot Det hvite hus, som mener at republikanerne er for snille i behandlingen av Wall Street.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.