*Nettavisen* Nyheter.

Obama: USA ut av Irak innen 2011

Foto: AHMAD AL-RUBAYE (AFP)

- Barack Obama lanserer plan for å trekke amerikanske tropper ut av Irak.

25.02.09 06:50

USA vil trekke hoveddelen av sine styrker ut av Irak iløpet av august 2010, ifølge kilder i Obama-administrasjonen melder nyhetsbyrået AP.

Etter august 2010 vil det bli værende mellom 30.000 og 50.000 soldater som skal trene og fungere som rådgivere for de irakiske sikkerhetsstyrkene, samt etterretnings- og overvåkningseksperter.

Alle ut innen 2011
Obamas plan består også av at alle amerikanske styrker skal være ute av landet innen desember året etter. Det er fra før av allerede avtalt med irakiske myndigheter.

Tilbaketrekkingsplanen fullfører en av Obama-kampanjens bærebjelker. Likevel skjer tilbaketrekkingen noe tregere enn Obama i utgangspunktet lovet.

Obama lovte å trekke alle styrker ut innen det var gått 16 måneder av hans presidentperiode. Obamas nye plan legger opp til at det tar 19 måneder.

Flere alternativer
Ifølge AP skal Obama-administrasjonen også ha vurdert to andre alternative tilbaketrekkingsplaner; en som holdt seg til Obamas opprinnelige 16 måneder og en annen som strakk seg over 23 måneder.

Det er i dag 142.000 amerikanske soldater i Irak fordelt på rundt 14 brigader. Mer enn 4.200 amerikanske soldater har mistet livet i krigen.

Holder tale i natt
USA invaderte Irak i mars 2003 etter å ha presentert etterretningsopplysninger om at landet, med daværende diktator Saddam Hussein i spissen, skulle oppbevare masseødeleggelsesvåpen. Våpnene ble aldri funnet.

Natt til onsdag holder Barack Obama sin første «State of the Union»-tale til det amerikanske folk.

For kort tid siden annonserte Obama at han ville sende 17.000 ekstra soldater til Afghanistan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.