RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama vant de første valgkretsene

Sist oppdatert:
Barack Obama seiler i medvind i New Hampshire.

Tirsdagens nominasjonsvalg i New Hampshire får enorm oppslutning. Det er lange køer foran valglokalene som stenger klokka 20 (02.00 norsk tid), men velgerne er blitt forsikret at de som står i kø klokka 20, vil få stemme. Kort tid etter at valglokalene stenger, vil resultatet være klart.

Tirsdag kveld (norsk tid) kom meldingen om at det er tomt for valgkort i deler av staten. Det er ikke bare Hillary Clinton, Barack Obama, John McCain og de andre kandidatene har skapt stor oppslutning om valget i staten. Det er også det vårlige været som har lokket folk utendørs.

Første valgkretser klare
Ved 22-tiden hadde de første valgkretsene telt opp sine stemmer. I Dixville Notch, en valgkrets på rundt 75 personer nær den kanadiske grensen, har senator John McCain fra Arizona fått flest stemmer av repulikanerne. Her vant demokratenes kandidat Barack Obama fra Illinois over Hillary Clinton fra New York.

De to vant også i valgkretsen Harts Location - en valgkrets på 42 personer. Nå håper de at resultatene fra disse valgkretsene gjenspeiler resultatet over hele staten.

Nominasjonsvalget i New Hampshire er et vinn eller forsvinn for flere av presidentkandidatene.

Se TV 2s Kjetil H. Dahle forklare hvorfor valget i New Hampshire er så viktig for presidentvalget.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

204769

Obama på topp
Det som er sikkert, er at Hillary Clintons tidligere ledelse over Obama for lengst er spist opp. En valgmåling gjennomført av CNN/WMUR viser at Obama leder blant demokratene med 39 prosent. Clinton har 30 prosent mens tidligere senator John Edwards fra North Carolina ligger på tredjeplass med 16 prosent.

Clinton har for øvrig konstatert at hun fortsetter uansett resultat i New Hampshire.

Kampen i New Hampshire er først og fremst kampen om vinglerne og hjemmesitterne. 40 prosent av statens stemmeberettigede har ikke bunnet seg til kandidater. I en undersøkelse gjennomført søndag, sa 20 prosent av velgerne at de ennå ikke har bestemt seg for hva de skal velge, eller at de kunne endre mening.

Under et valgmøte i Hanover tirsdag morgen sa Obama at hans jobb valgdagen blir å vinne nettopp disse velgerne.

- Åpenbaring
- Min jobb er å være så overbevisende at hvis det ennå er noen som ikke vet om de skal stemme, eller ennå ikke er sikre på hva de skal stemme, så skal dere se et lys gjennom vinduet deres, en stråle vil komme til dere, og dere vil oppleve en åpenbaring, og dere vil plutselig forstå at dere må gå til valgurnen og gi deres stemme til Obama.

Clinton på sin side tok til tårene mandag da hun forklarte til velgerne i Portsmouth hvorfor dette valget er så viktig.

Clinton has tried to turn the tide by emphasizing her record as a "change agent," as a senator and as first lady.

- Det er veldig personlig for meg. Ikke bare personlig, ikke bare offentlig. Jeg ser hva som skjer, og vi må snu det, sa hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere