RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Obama vil ikke frigi fangebilder

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Barack Obama ville først gi ut torturbildene, men har nå ombestemt seg.

Obama nekter å la forsvarsdepartementet offentliggjøre tidligere ukjente bilder som er tatt av overgrep som er blitt utført av amerikanske soldater mot terrormistenkte fanger i Afghanistan og Irak, melder Reuters.

Den amerikanske presidenten har dermed ombestemt seg, for tidligere har hans administrasjon uttalt at de ville følge en rettskjennelse som pålegger dem om å frigi bildene innen den 28. mai.

- Vil skade soldatene
Obama hadde i forrige uke et møte med sin justisgruppe, og der sa presidenten at han ikke var komfortabel med å gi ut bildene.

Han mente det kunne sette USAs soldater i fare, og vil kunne vanskeliggjøre deres jobb i land som Irak og Afghanistan.

2000 skrekkbilder
Totalt finnes det et stort antall fangebilder, om lag 2000 bilder som viser mishandling av fanger, ifølge The Guardian.

Obamas administrasjon sa i april at de ville frigi et «betydelig» antall bilder før den 28. mai.

Bildene er tilsvarende de fra Abu Ghraib-fengselet i Irak, som sendte sjokkbølger verden rundt, og som til slutt førte til fengselsstraffer for de involverte amerikanske soldatene.

En amerikanske tjenestemenn har sagt til The Guardian at de 2000 bildene ikke er «så ille» som de fra Abu Ghraib, men at de «ikke er bra» heller.

Krever offentliggjøring
Bildene fra Abu Ghraib viste irakiske fanger som ble utsatt for falske henrettelser, ble kledt nakne og ble stilt opp i pinlige seksuelle situasjoner og fanger som ble skremt av illsinte hunder.

Det mest kjente bildet viste Lynndie England som holdt en naken irakisk fange i bånd, og et som viser England og kjæresten Charles Graner som poserer ved en haug med nakne irakiske fanger.

Det er menneskerettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) som har krevd offentliggjøring av bildene.

Godkjent av Rice
Obamas regjering offentliggjorde for noen uker siden fire notater fra Bush-regjeringen som viser detaljerte torturteknikker godkjent av USA. Notatene viser også at tidligere utenriksminister Concoleezza Rice godkjente bruken av tortur.

Les saken: Rice godkjente tortur

- Dette vil gi visuelle beviser for at mishandlingen ikke var begrenset til Abu Ghraib, slik Bush-regjeringen har hevdet, og at dette ikke var avvik, sa advokat Amrit Singh i ACLU.

Obama ønsker nå at saken skal behandles på nytt i retten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere